5/5/09

Grip.com



Torno a casa, després d'haver participat a les “IV Jornadas sobre Socorrismo basado en la evidencia científica y Soporte Vital Prehospitalario en el medio acuático. La coordinación de los servicios de socorrismo” organitzades per la Facultade de Ciencias do Deporte a Educación Física de Universidade da Coruña.

Diuen que està tot escrit, que la gràcia és saber on ho has de cercar. A Coruña ha estat un d’aquests llocs. Un punt de trobada de professionals de la medicina i de les emergències. Un espai on hem pogut posar en comú tècniques de rescat, de salvament i de coordinació que garantiran, encara més, la seguretat en el nostre entorn.

Però això serà un tema per un nou post, avui us vull parlar de quelcom que ens vam assabentar allà, la nova grip, aquesta que anomenen porcina, nova, “A”.

Jo l’anomeno grip.com perquè es tracta d’un clar exponent de la globalització. Ens aixequem Barcelona, dinem a Londres i sopem a Nova York. Abans érem nosaltres i les nostres circumstàncies, ara som nosaltres, les circumstàncies les repartim per arreu del mon...


Grip.com és, a més, una grip mediàtica. Un nou exponent del que suposa alarmar sense informar. Crec que s’hauria d’haver donat un tractament tranquil·litzador, exquisit, i no tipus taronja al que li traiem tot el suc possible. Estic cansat de veure com va creixent el nombre de pacients i en contra, no veure la llista de consells perquè no t’encomanis la malaltia.

Des d’aquí el meu granet informatiu amb un seguit de preguntes i respostes. En podeu afegir tantes com vulgueu.

S’escolta molt sovint la paraula influenza, de què parlem?

La influenza (d’ara endavant l’anomenarem grip) és una infecció respiratòria causada per un virus (influenza 1, 2, 3) el comportament del qual és com una grip, es presenta amb un quadre de lleu a moderada intensitat, amb febre, calfreds, atac a l'estat general, falta d'apetit, dolor faríngeo, congestió nasal, fluid nasal clar, mal de cap i de cos, accessos de tos seca, vòmit i dolor abdominal. Es presenta predominantment en els mesos d'hivern; es transmet de persona a persona, per contacte directe, gotitas de saliva, secrecions nasales, o joguines contaminades. És per això que en llocs com les guarderies poden ser llocs d'epidèmies.


Què és la grip porcina?

La grip (porcina) és una malaltia respiratòria dels porcs causada pel virus de la grip tipus A, el qual provoca brots comuns de grip porcina entre aquests animals. Els virus de la grip porcina emmalalteixen greument als porcs però les taxes de mortalitat són baixes. Aquests virus poden propagar-se entre els porcs durant tot l'any, però la majoria dels brots infecciosos ocorren en els mesos finals de la tardor i hivern, igual que els brots en les persones. El virus de la grip porcina clàssic (virus de la influenza (grip porcina) H1N1 tipus A) va ser aïllat per primera vegada d'un porc en 1930.

Com s’encomana?

De persona a persona a través de les secrecions de nas i boca (tossir, esternudar, parlar, cantar) o per contacte directe (les mans, quan el malalt no les hi renta, els petons). És molt contagiosa (3-7 dies una vegada que inicien els símptomes) i de major risc quan ocorre en llocs tancats (estades, guarderies infantils, escoles, asils, albergs, entre altres).

Símptomes

Inici sobtat (el malalt recorda molt bé el moment d'inici) amb febre, mal de cap, dolor intens de músculs i articulacions, cansament excessiu, llagrimeig, mal de coll i tos.

Recomanacions generals:

*. Abrigar-se i evitar canvis bruscs de temperatura.
*. Menjar fruites i verdures riques en vitamina A i C (pastanaga, papaya, guayaba, taronja, mandarina, llima, llimona i pinya).
*. Rentar-se les mans amb freqüència, principalment després de tenir contacte amb malalts.
*. Evitar exposició a contaminants ambientals, no fumar en llocs tancats ni prop de nens, ancians o persones malaltes.

Quina serà l’evolució?

Pot mitigar-se, fer-se resistent o provocar una onada d’infeccions. Ara per ara totes les variables són possibles.

Hi ha un factor favorable pels que vivim a l’hemisferi nord, i tot el contrari pels que viuen al sud. Aquest no és altra que l’arribada de l’estiu. La llum ultraviolada inactiva els virus de la grip.

La resta, us la informaran degudament els mitjans de comunicació...


8 comentaris:

Rita ha dit...

Gràcies per informar-nos acuradament i sense alarmes...
Amb tu tenim garantia d'informació de veritat. :-)

Xavi ha dit...

Jo vaig tenir aquests sintomes l´any passat,i total em van dir que era un virus.....hi una passa molt gran...i res de res,pot ser un grá massa d´aquests de la OMS,es normal amb la crissi economica es millor una pandemia,no???aixi fem caixa.....a MexicDF,la capital,amb 19 millions de persones,i una contaminació,ufffff,amb mes de deu hospitals solament per enfermetats respiratories....es normal que alguna persona no pugui superar aquesta gripA,o com vulguin,per mi que el tamiflú del 2004 caduca als cinc anys,feu contes....es te que renovar.....no se.... o pot ser es veritat ,es la pandemia de Nostradamus........res..... viu la vida que son dos dies......com el de l´anunci de la coca-cola......

Josep Manel García (Blanes) ha dit...

La millor solució sería tancar totes les coneccions aereas o marítimes amb aquest país, encara que sigui una ofensa per aquest estat, el més normal es que no sorti del país, així s'evita el contagi per altres països. Entenc perfectament que hi espanyols que volen tornar, però el govern també podría haber enviat metges allà per als españols.
Es sospita que aqui a Blanes, ja ha arribat aquesta grip, si vostè és tan amable de confirmar-me si es cert o fals, li agreïría moltisim.
Doncs bé, el govern és el govern, què hi farem....

Jose Manuel García ha dit...

Per cert, que m'oblido de donarte el correu: josemanuelgarcia54@hotmail.com

Montse ha dit...

quan sigui gran vull ser com tu ;)

Josep Lluís ha dit...

Rita, gràcies a tu per la teva estada.
Caram Xavi, això amb una bona mascletà...
Josep Manel, com t'he dit per correu, no tinc aquesta informació, però de ben segur no hi ha cap malalt, en sabriem quelcom.
Montse, et quedaries com estas ara perquè, jo abans vaig voler ser com tu...

Unknown ha dit...

I la Meningitis que afecta al cinturó de Africa i encara s´ha endut a més gent?

Per cert, des de fa tres setmanes estic amb el pit carregadíssim i com tot és contagiós estem tots malalts a casa. L´Alex també fa molt de temps que està com jo i porta dos dies de febreta per la nit... Li dec haver passat jo perque jo tenia febre fa 3 dies...

Vaja amb la grip aquest any... però com evitar els canvis de temperatura amb el clima d´aquest any: està boig i ens està tornant bojos.

Dolors ha dit...

Hola, sóc una mestra d´educació infantil... què fem a l´aula?
Els nens en aquestes edats estan sempre tocant, posant-se tot a la boca... els posem en una bombolla?
25 nens amb una persona , com pot controlar que un nen jugue i pase la joguina a un altre?...
Nosaltres farem el protocol a l´escola, però és el que sempre fem...Tenim cura de la higiene, però d´una manera natural, neteja de joguines, un got per cada nen, neteja de mans, de mobiliari... No sols està la grip A, ...