31/5/09

Entre reixes

Permeteu-me que comparteixi amb vosaltres el meu estat d’ànim, estic emprenyat, i molt. En poc menys d’un mes, he estat el blanc de lladres en dues ocasions. He valorat els robatoris en uns sis mil euros però, el que no puc valorar és aquesta sensació d’impotència que sento. És una violació a la intimitat, a la propietat, al patrimoni, a la seguretat, a tot plegat.

Probablement, algú espera que faci algun tipus de demagògia en contra de la policia però no, no ho faré. Treballo colze a colze amb ells i sé que, és del tot impossible tenir-ne un darrere nostre, i molt menys custodiant les nostres propietats d’una forma permanent. Però si, faig una critica a l’actual sistema judicial, i un atac frontal a dos actors principals: els lladres que roben, i els còmplices que compren el material robat.

Mireu no ens enganyem, es parla molt de la crisi però, la crisi no és la culpable del que succeeix. No hi ha pares de família robant per donar de menjar els seus fills, el que hi ha és cada cop més “xoriços” sense res a perdre, sense vergonya, i el que és pitjor, sense escrúpols. Els agafen, entren per una porta i surten per l’altre, de vegades molt abans que la pròpia policia, que es queda omplint papers...

I fins aquí perquè, poca reflexió puc fer sobre la delinqüència en aquests moments, no soc gens objectiu. Ho serieu vosaltres?.


26/5/09

En clau de sol


Avui volia donar-vos un seguit de consells de seguretat, adreçat a tots aquells/lles que esteu disposats/des a anar a la platja per canviar de color però, m’he adonat que no és tan fàcil com pensava, hi ha molts factors a tenir en compte: FPS (factor de protecció solar) o IPS (índex de protecció solar), raigs ultraviolats “C” UVC, tipus “B” UVB, els “A” coneguts com a raigs UVA.

Per tant, començaré per desgranar un dels enigmes: què és el factor de protecció solar?.

Com diu wikipedia (El factor de protecció solar o índex de protecció solar és un índex que indica el temps que una persona pot estar exposada al sol sense sofrir cremades. Aquest índex, que es reflecteix de forma numèrica en l'envàs dels fotoprotectors que podem adquirir en el mercat, és un multiplicador del temps que una persona pot estar prenent el sol sense cremar-se. És a dir, si pot suportar mitja hora exposada sense sofrir danys, un fotoprotector amb factor de protecció solar quatre li permetrà prendre el sol almenys durant dues hores (quatre vegades més)).

Anem a fer-ho fàcil, però necessito algun col·laborador que em respongui un parell de preguntes:

1. Sense protecció, quants minuts tardes en cremar-te? (vaja, en començar a posar-te vermell, que això ja és una cremada de primer grau).

2. Quants minuts vols estar prenent el sol?

Ara es tracta de fer un senzill càlcul matemàtic: divideix la resposta 2 per la resposta 1

El nombre resultant, és el factor de protecció solar.

Però, si no teniu temps o ganes de calcular, podem seguir el que indiquen els fotoprotectors:

-Factor 30-50+ sense protecció tardaries 5 minuts en posar-te vermell
-Factor 20-40 “ sense protecció tardaries 10 minuts en posar-te vermell
-Factor 15-20 “ sense protecció tardaries 15 minuts en posar-te vermell
-Factor 15 “ sense protecció tardaries 30 minuts en posar-te vermell
-Factor 10 “ sense protecció tardaries 30 – 60 minuts en posar-te vermell
-Factor 4-6 “ sense protecció mai et posaràs vermell

I per acabar, tres consells complementaris:

1. El fotoprotector s’ha de posar a casa, no a la platja o a la piscina, 30 minuts abans de l’exposició al sol.
2. Fer-ho amb la pell ben seca.
3. No exposar-se al sol entre les 11:00 i les 15:00 hores.


23/5/09

Les imatges

You tube ens ho posa fàcil la majoria de les vegades, aquesta no és una excepció.

Aquí teniu unes imatges del que va ser la celebració de la copa del rei.

Si entre ells veus el teu fill, un amic, un familiar o conegut, no oblidis felicitar-lo...

16/5/09

Celebracions esportives

Fotografies de la barca cedides per 1046. Gràcies.

Són/som molts els que a aquestes hores esperen que el Barça, tot i no vestir-se de curt, es proclami campió de la Lliga. Molts altres, però, esperen que aquesta celebració es dugui a terme per barrejar-se entre afeccionats, que sortiran als carrers per gaudir de la festa, i dur a terme els seus actes vandàlics.

Estic cansat d’aquesta gent, per anomenar-los d’alguna manera. Boicotegen els actes, malmeten tot allò que es creua amb ells: contenidors, papereres, quioscs, cotxes, aparadors, semàfors..., i el pitjor, posen en risc la integritat de les persones.

Aquesta darrera celebració, de la Copa del Rei, no va ser una excepció. Plaça de Catalunya (Barcelona). L’ajuntament ha valorat els danys en 40.000euros, 50 detinguts.

A Figueres (Alt Empordà), un grup de vàndals destrossa la seu de la penya del Real Madrid.

A Blanes (La Selva) destrossen jardins i una barca que hi ha a la Plaça Catalunya. Com que no n’hi ha prou, es dediquen a llençar pedres i ampolles de vidre a la policia local.

No se que en diu la legislació vigent de tot això jo, com molts altres, ho tinc clar. Primer identificar-los, després fer-los pagar les despeses ocasionades (els danys) ocasionats) i més enllà, a treballar per la comunitat: pintar bancs, netejar platges o boscos.

No se que en penseu però, no estic d’acord en que haguem de pagar entre tots les malifetes d’uns quants...

14/5/09

USBWine

Estic meravellat amb l’època que m’ha tocat viure. La tecnologia avança a passos agegantats i, és ben veritat que, si t’atures estàs mort.

Us presento l’usbwin, un enginy de la sèrie dels usb’s que fa veritables meravelles. No cal drivers, i aquells que sou més avançats, tecnològicament parlant, li podreu treure tot el “suc” fent actualitzacions del software.


I ara permeteu-me, un cop instal·lat vaig a provar-ho, tinc una celebració molt especial...

Final Copa del Rei, Barça 4, Athletic de Bilbao 1

11/5/09

Medi Ambient

Ens omplim la boca parlant del Medi Ambient. Fins i tot demanem consciència i, la resposta de vegades, vessa...

9/5/09

Premi

Post curt: “Premi a l’estupidesa

6/5/09

Rentar-se les mans

Quantes vegades haurem escoltat a la nostra infància allò de: “nen/nena, a rentar-se les mans” ,que ens solia dir la nostra mare.

I amb el pas dels anys, encara hi ha qui es fa preguntes com aquesta: “cal rentar-se les mans, abans o després de…?” (no és ficció).

Rentar-se les mans, com cal, és la primera línea de defensa en front la propagació de moltes malalties. No parlem només del constipat, sinó de malalties més greus com poden ser: la grip, la hepatitis A, la bronquiolitis, etc.

Us heu preguntat mai quans microbis hi ha a les nostres mans?. Milions!. Sortosament la immensa majoria són inofensius però, n’hi ha que poden provocar-nos, i trametre, malalties.

Creieu que fa falta fer més apologia del rentat de mans?

Quan ens les hem de rentar?

-Abans de cuinar i menjar
-Després i, perquè no, abans d’anar al bany
-Després de netejar (qualsevol cosa)
-Després de tocar els nostres animalets (ocells, gats, gossos, etc)
-Abans i després de visitar o cuidar amics o familiars malalts
-Després de mocar-se, de tossir, d’esternudar ( un consell, si us plau, no em doneu la ma després de fer-ho, sobre tot si us he vist esternudar o tossir, tapant-vos la boca amb la ma...).
-Al tornar del carrer.

Com ho hem de fer?

*Primer de tot, seria bo treure anells i altres estris que duguem posats
*Mullem les mans sota l’aixeta
*Ensabonem-les sense por, tenint cura de rentar bé els dits i les ungles (entre 20 i 30 segons es *una bona mida)
*Recomano rentar les ungles de forma dedicada amb un raspall
*Ara toca esbandir-les bé
*In un cop fet això secar-les amb una tovallola de paper, la mateixa que utilitzarem per:
*Tancar l’aixeta

5/5/09

Grip.com



Torno a casa, després d'haver participat a les “IV Jornadas sobre Socorrismo basado en la evidencia científica y Soporte Vital Prehospitalario en el medio acuático. La coordinación de los servicios de socorrismo” organitzades per la Facultade de Ciencias do Deporte a Educación Física de Universidade da Coruña.

Diuen que està tot escrit, que la gràcia és saber on ho has de cercar. A Coruña ha estat un d’aquests llocs. Un punt de trobada de professionals de la medicina i de les emergències. Un espai on hem pogut posar en comú tècniques de rescat, de salvament i de coordinació que garantiran, encara més, la seguretat en el nostre entorn.

Però això serà un tema per un nou post, avui us vull parlar de quelcom que ens vam assabentar allà, la nova grip, aquesta que anomenen porcina, nova, “A”.

Jo l’anomeno grip.com perquè es tracta d’un clar exponent de la globalització. Ens aixequem Barcelona, dinem a Londres i sopem a Nova York. Abans érem nosaltres i les nostres circumstàncies, ara som nosaltres, les circumstàncies les repartim per arreu del mon...


Grip.com és, a més, una grip mediàtica. Un nou exponent del que suposa alarmar sense informar. Crec que s’hauria d’haver donat un tractament tranquil·litzador, exquisit, i no tipus taronja al que li traiem tot el suc possible. Estic cansat de veure com va creixent el nombre de pacients i en contra, no veure la llista de consells perquè no t’encomanis la malaltia.

Des d’aquí el meu granet informatiu amb un seguit de preguntes i respostes. En podeu afegir tantes com vulgueu.

S’escolta molt sovint la paraula influenza, de què parlem?

La influenza (d’ara endavant l’anomenarem grip) és una infecció respiratòria causada per un virus (influenza 1, 2, 3) el comportament del qual és com una grip, es presenta amb un quadre de lleu a moderada intensitat, amb febre, calfreds, atac a l'estat general, falta d'apetit, dolor faríngeo, congestió nasal, fluid nasal clar, mal de cap i de cos, accessos de tos seca, vòmit i dolor abdominal. Es presenta predominantment en els mesos d'hivern; es transmet de persona a persona, per contacte directe, gotitas de saliva, secrecions nasales, o joguines contaminades. És per això que en llocs com les guarderies poden ser llocs d'epidèmies.


Què és la grip porcina?

La grip (porcina) és una malaltia respiratòria dels porcs causada pel virus de la grip tipus A, el qual provoca brots comuns de grip porcina entre aquests animals. Els virus de la grip porcina emmalalteixen greument als porcs però les taxes de mortalitat són baixes. Aquests virus poden propagar-se entre els porcs durant tot l'any, però la majoria dels brots infecciosos ocorren en els mesos finals de la tardor i hivern, igual que els brots en les persones. El virus de la grip porcina clàssic (virus de la influenza (grip porcina) H1N1 tipus A) va ser aïllat per primera vegada d'un porc en 1930.

Com s’encomana?

De persona a persona a través de les secrecions de nas i boca (tossir, esternudar, parlar, cantar) o per contacte directe (les mans, quan el malalt no les hi renta, els petons). És molt contagiosa (3-7 dies una vegada que inicien els símptomes) i de major risc quan ocorre en llocs tancats (estades, guarderies infantils, escoles, asils, albergs, entre altres).

Símptomes

Inici sobtat (el malalt recorda molt bé el moment d'inici) amb febre, mal de cap, dolor intens de músculs i articulacions, cansament excessiu, llagrimeig, mal de coll i tos.

Recomanacions generals:

*. Abrigar-se i evitar canvis bruscs de temperatura.
*. Menjar fruites i verdures riques en vitamina A i C (pastanaga, papaya, guayaba, taronja, mandarina, llima, llimona i pinya).
*. Rentar-se les mans amb freqüència, principalment després de tenir contacte amb malalts.
*. Evitar exposició a contaminants ambientals, no fumar en llocs tancats ni prop de nens, ancians o persones malaltes.

Quina serà l’evolució?

Pot mitigar-se, fer-se resistent o provocar una onada d’infeccions. Ara per ara totes les variables són possibles.

Hi ha un factor favorable pels que vivim a l’hemisferi nord, i tot el contrari pels que viuen al sud. Aquest no és altra que l’arribada de l’estiu. La llum ultraviolada inactiva els virus de la grip.

La resta, us la informaran degudament els mitjans de comunicació...