13/4/08

Gestió responsable de l'aigua


No és cap secret, si us dic que estem vivint (patint) una de les sequeres més importants dels darrers temps a Catalunya. Tampoc ho ha de ser, si us dic que coincideix amb una gestió veritablement vergonyosa d’aquest recurs tant important. No és pot negar però, que hi ha hagut una important maniobra en els darrers dies: “la Generalitat va regalar 650.000 dosificadors domèstics”, disminueixen el consum en el lloc on els poses en un 7%. (sense paraules).

I mentre tant llegeixes coses com aquesta:

La Vanguardia 28 de febrer

La fuita de Badalona perd tanta aigua potable com el consum diari de 2.000 persones.

Aigües del Ter-Llobregat redueix a la meitat les pèrdues facilitades per l’Ajuntament. Tot i això, no es podrà arranjar fins d’aquí un any i ara l’aigua s’utilitzarà per regar parcs i jardins...

La Vanguardia 1 de març

Les fuites d’aigua de la xarxa, abastirien a 155.000 catalans. L’artèria de Cardedeu, que fa anys espera ser arranjada, concentra la meitat de les pèrdues...

El Mundo 3 d’abril

Dues canonades perden 800.000 litres d’aigua a al costat de les oficines d’Aigües de Barcelona. Fa nou mesos que van a parar al clavegueram a causa d’unes obres...

Es pot dir més alt però, no més clar. Cadascú des del seu lloc ha de fer una gestió seriosa. Uns fent que es reparin avaries com les descrites, que no fan altra cosa que malbaratar un bé preuat i , estudiant si cal fer una sèrie de petits embassaments a les conques baixes del Ter i el Llobregat i altres rius que recullin aigua que ara es perd. I probablement mil coses més. Nosaltres, els ciutadans, fent-ne un ús responsable : tancant aixetes, no rentant el cotxe al carrer, dutxant-nos i no banyant-nos, etc.

Mai es tard per començar a fer les coses ben fetes però, em van ensenyar que els focs forestals s’han de començar apagar a l’hivern, fer-ho a l’estiu sol se massa tard.

10 comentaris:

Rita ha dit...

Tens tota la raó. Jo en vaig parlar ahir d'aquest tema. El considero prou greu, però encara molt més, la mala gestió que se n'està fent.
Bona setmana, maco!

... ha dit...

Fa massa temps que es veu això. Tothom ho veu, però s'esperava, no sé suposo que la Prevenció suposava masses diners i devien pensar que ja plouria,... i no ha plogut prou.
El meu pare treballa amb un tema d'aigües del poble i molts dies venia i deia que no entenia com podiem tirar, perquè no baixava res pel riu, però tiravem, fins que ara hem de còrrer.
Es una pena que sempre en aquest país les coses hagin de fer-se d'aquesta manera :(
Una salutació!!!!

Xavi ha dit...

Mes del 50% de l´aigua es perd per una xarxa en mal estat.Tindrem que pensar en alternatives,desaladores,etc.
Avui,estava pensant quan anava pel port donant un passeig,sobre el paro ecològic que fan els pescadors,per que no ho fan les plantes embotelladores d´aigua de la conca del Tordera?Estic segur que amb un mes guanyariem molt tots,no entenc com si no tenim aigua l´exportem fora.En fi, es complicat però es una bona opció.

Борис Савинков ha dit...

Vaig llegir al vol en un Diari de Girona de diumenge que l'ex-diputat blanenc Joan Puig proposava portar l'aigua de la dessalinitzadora de Blanes a Barcelona. Afirmava que amb els pous del Tordera nosaltres en tindriem prou. No sé si és veritat que en tenim prou.

Deric ha dit...

és realment vergonyosa la gestió de l'aigua que fan els polítics!

Josep Lluís ha dit...

rita, he vist el teu post i dies enrere el d’en ferran. Crec que és bo que no en deixem de parlar.
nits, he parlat amb gent que com el teu pare treballa en aquest sector, és un secret a crits però...
xavi, tens tota la raó. Les plantes embotelladores no fan altra cosa que treure aigua dia i nit. Per ells si hi ha aigua?, no hi ha restriccions?, curiós...
jaume, és probable que ell tingui més dades que nosaltres però, també és probable que la seva gestió sigui com la d’altres polítics, aleshores estem fotuts...
deric, vergonya i pena absoluta. És veritat que tenim el que ens mereixem?

Anònim ha dit...

per què ho han d'arreglar, si ja els han dit que sí a fotre l'aigua de l'Ebre?? amb els diners que costarà portar-la d'allà, ja podrien arreglar tota aquesta quantitat de fuites que tenim, no?

EQMEVD ha dit...

En això darrer estic completament d'acord.
primer arreglem conduccions defectuosesi fuites.
després ja veurem què més cal fer.

Ferran Porta ha dit...

Si els polítics no s'hi posen (a fer arreglar aquest desastre de canonades), s'hauria de fer alguna cosa per obligar-los. Per on comencem?

Quina ràbia fa.

Josep Lluís ha dit...

Permeteu-me la llicència de resumir-ho en una canço d'en Raimon:

DIGUEM NO

Ara que som junts
diré el que tu i jo sabem
i que sovint oblidem:

Hem vist la por
ser llei per a tots.
Hem vist la sang
—que sols fa sang—
ser llei del món.

No,
jo dic no,
diguem no.
Nosaltres no som d'eixe món.

Hem vist la fam
ser pa
dels treballadors.

Hem vist tancats
a la presó
homes plens de raó.

No,
jo dic no,
diguem no.
Nosaltres no som d'eixe món.

No,
diguem no.
Nosaltres no som d'eixe món.