2/6/08

Ordenança cívica

Llegeixo perplex que a Barcelona la Guàrdia Urbana ha sancionat en dos mesos a 1.170 persones per fer el “botellon”, a 695 per fer les necessitats al carrer, (necessitats?), 1.875 multes per penjar cartells i fer pintades i 692 per prostitució...

La meva perplexitat no és pel nombre de persones sancionades, ni pel motiu d’aquestes sancions. La meva perplexitat és per no veure molts altres aspectes sancionables, com per exemple: deixar mobles al carrer, malbaratar mobiliari urbà, no recollir els excrements dels animals de companyia.

Crec que com molts de vosaltres, no em tremola la ploma a l’hora de cantar les quaranta a aquelles administracions que no fan els seus deures però, no ens ha de tremolar tampoc a l’hora de senyalar amb el dit, a tots aquells conciutadans que van per la vida com si el món fos seu, sense pensar en els altres.

Que hi ha un senyal de trànsit que no m’agrada o em serveix per posar-hi propaganda, del tipus que sigui, allà que hi vaig...

Que trec a passejar el gos i aquest fa les seves necessitats, allà es queden...

Que he canviat els mobles, el matalàs o la tele, allà que els trec.

Per què trucar al servei de recollida gratuïta?, per què esperar al dia que passin a recollir-los?, per què?, si tot plegat és més fàcil fer-ho quan a un li dona la gana.

Crec que el corporativisme mal entès, fa que ens convertim en còmplices d’aquests fets per què, qui no ha vist mai fer una d’aquestes malifetes i a girat cua. Després ho paguem tots plegats. La recollida de mobles fora del circuït tindrà un cost afegit. Si hem de tenir una persona només per recollir excrements, l’haurem de pagar. Si no la tenim, ho pagarem quan trepitgem la tifarada. I com aquests mil casos més de tots coneguts.

Bé avui tocava lliçó d’educació cívica però, malauradament, els destinataris d’aquest post no el llegiran...


10 comentaris:

Unknown ha dit...

L'alt grau d'incivisme ens diferencia de molts ciutadans europeus. No sé si prèviament han estat sancionats fins que n'han après, però a les ciutats europees no es veu aquest grau d'incivisme.

Ferran Porta ha dit...

Cert el que dius, i cert l'apunt de la Núria. És una desgràcia que haguem de conviure, en un mateix espai, gent amb conciència cívica amb bàrbars prehistòrics que, evidentment, no llegiran mai aquest teu post :-(

Les Coses són com Som ha dit...

és totalment cert tot el qe dius. Jo no he sortit gaire arreu, però veig poblets a vegades que tenen un gran exemple de civisme. I és que el món és cosa de tots.
És penós, ens queixem de les multes, però és que som un guarros. Jo, als que fan aixo i sobretot tiren escupitajus al terra, els fotria a fer neteja al carrer de tot el què embruten, clríssim!

Anònim ha dit...

Hay Josep Lluis hoy mismo un chaval con su furgo aparcada en el paseo Sabanell suelta a su perrito se caga en la playa delante de todo el Mundo y nadie le dice nada, yo le recrimino que su perro sa cagao en la arena de la playa y que me contesta -YA- le digo guarro en su cara y le da igual, pero ¿ donde esta la guardia urbana ? ni rastro y eso que literalmente a comenzado la temporada. Siempre digo que sin control todo es un descontrol y Blanes goza de esto ultimo simplemente porque no tenemos control. En mas de una ocasion e demostrado con mi camara que simplemente paseando 30 minutos puedo llenar la memoria de fotos de actos incivicos, circulatorios, peatonales, basuras etc, etc. Somos como niños que si no nos recriminan y con mano dura se nos dispara la desigualdad. Todo mientras no nos toquen el bolsillo. Una cancion de Skorbuto decia: "Mucha policia poca diversion " ahora es todo lo contrario. Es como los botellones, ¿ no estan prohibidos por ley ? pues que pasa entonces, creo que hemos pasado de la libertad al libertinaje y nadie dice nada, eso si contado tantas multas por bla y bla , tantas por bla y son minoria de lo que en realidad sucede

Борис Савинков ha dit...

L'experiencia ha demostrat que amb sancions efectives tot millora. Qui no recorda l'epoca en que portar casc quan anaves en moto era una mariconada. I no cordar-se el cinturó de seguretat una manifestació de llibertat individual. Si es sancionen aquestes conductes la gent canvia d'actitud. Aquesta és l'unica possibilitat educativa que ha funcionat fins ara. Que trist :-(

Josep Lluís ha dit...

Crec que tots coincidim en que la cosa no funciona i que cal fer quelcom però, no em negareu que és realment penós que en aquest país només funcionem si hi ha l’amenaça del pal.

Com be dius Núria, cívicament parlant, estem molt lluny d’altres ciutats i països d’Europa.

I la barbàrie prehistòrica, com comenta en Ferran, és difícil de compartir perquè si.

Si tots tinguéssim clar el que diu Instints: el món és cosa de tots... com canviaria la cosa.

Josep, tu camara ha sido, es y será el ojo de la verdad, a la vez que el de la verguenza, para muchos que campan en la más absoluta de las impunidades. http://www.publiblanes.net/, hace esta doble labor: educacritica. A ver donde acabamos...

Jaume, tanquem el cercle acabant com hem començat, amb el pal. Doncs pal a qui se’l mereixi.

... ha dit...

Ès el que diuen els companys...aquí en aquest país hi ha una cosa que funciona...la sanció econòmica. La gent es posa el cinturó al cotxe no perquè la seva vida corri perill sino perquè no li posin una multa... a partir d'aquest punt, si a un ja no l'importa la seva vida que coi li ha d'importar que el gos faci caca o el què sigui.
M'alegra sentir que fas la queixa, no et pensis a algu li arribarà, segur. Cal seguir fent pedagogia, per ara és l'única arma que tenim.
Endavant!!!!!

Montse ha dit...

pel que estic veient per "aquí a baix", en todas partes cuecen habas, company! (la gent som bruts a tot arreu) quina pena!!!

Amb aquest tipus de posts com el que has fet, passa el mateix que amb les reunions de pares a les escoles: només ho llegeixen/només vénen aquells a qui no els fa falta.

Fins aviat!
muam

Josep Lluís ha dit...

Gràcies Nits, en realitat aquesta és la intenció, pensar que algú ho llegirà i ho trametrà...

De porc i de senyor s'ha de venir de mena. Pel que dius Arare, hi ha molta mena pel Mediterràni.

Petonets

Anònim ha dit...

A mi, això de les cagades de gos, em fa una ràbia terrible! És que hi ha voreres per on no es pot caminar!

Recordo que un cop, la meva padrina va cridar l'atenció a una senyora que no havia recollit la merda del seu gos i la dona li va respondre: «Senyora, que jo pago!» En sentir això, la meva padrina li va contestar: «Sí, jo també pago, prò no vaig cagant pel carrer!»
Si a sobre tenen els sants ovaris/ous de contestar així, què se'n pot esperar? Tan de bo fotin una bona rellicada per xafar una merda i es facin un bon esguinç! (ja sé que és molt lleig desitjar coses dolentes, prò més lleig és deixar cagar el teu gos en un lloc on juguen criatures i no recollir «el regalet»)