18/7/10

Incendis forestals



En el nostre país no existeix, o és remota, la possibilitat d’incendis forestals espontanis. Així doncs, el principal origen sol ser l’acció de l’home que, per negligència o per intenció, en causa un alt percentatge.

L’any 1986 a causa de grans incendis, s’implementava el programa Foc Verd. Juntament amb aquest, milloraven els equips d’extinció amb el que es va obtenir una important treva.

L’any 1994 els grans incendis de la Catalunya Central, de Montserrat i fins i tot el Montseny, varen fer veure que el problema no era tan fàcil de resoldre.

L’Any 2009, l’incendi d’Horta de sant Joan (provocat), van tenir majors conseqüències que les de hectàrees cremades, cinc companys bombers dels GRAF, perdien la vida cremats...

No hi ha excusa per la negligència, no n’hi ha per les actuacions arriscades, no n’hi ha per la incultura, la inconsciència, la insolidaritat, la indisciplina, la incapacitat i la inutilitat... no n’hi ha.

Per això em rebel·la accions com la viscuda dies enrere:

Dia 14, 20:30 hores, temperatura ambient 31ºC, carretera C-26

Amb aquestes condicions, el conductor del vehicle que va davant meu obre la finestra i, sense pensar-ho, llença les restes d’una cigarreta que van deixant un reguer d’espurnes més que perilloses.

Prenc la seva matrícula, i m’aturo per apagar les restes de la seva cigarreta, que ja feia feina en les herbes seques del voral...

1 Ha. = 10.000 m². Accions com aquesta s’enduen per davant moltes Ha. Però, algú em pot dir a que és igual una vida humana?...

Us recomano webs com aquestes ens ajudaran a entendre una mica millor els perills potencials d'incendi forestal, i les mesures a prendre:
De res..

6 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Realment costa de creure que hi pugui haver cretins com aquest del cotxe, és que costa de creure. Espero de debò que li caigui un bon puro.

No sé què els faria, als qui provoquen incendis intencionadament o per culpa d'accions irresponsables. No sé què els faria!

Les Coses són com Som ha dit...

suposo que com tot, té la seva problemàtica, i m'imagino que està en lo de les propietats dels boscos i dels calés. Per això no voldria opinar sobre una cosa que no sé, l'únic que veig és que molts boscos estan "a punt de caramel", amb un cigarret, ampolla de vidre o qualsevol altra cosa que faci iniciar l'espurna. A vegades busquem la culpa en degenerats que incendien boscos (si la tenen que ho paguin), però també hi ha d'haver responsabilitat per cuidar les boscades. Que engeguin els ramats, són els millors netejadors de boscos!!

Rita ha dit...

Sóc fumadora i fa molts anys que no fumo mai dintre d'un cotxe i que no fumo als boscos.

Verdaderament, la gent és molt irresponsable... Ufffffff

Unknown ha dit...

Vaig viure de relativament a prop l'incendi del Bages-Berguedà que es va iniciar aquell fatídic dilluns 4 de juliol de 1994 a la tarda quan ja en cremaven gairebé un centenar a Catalunya.

Des d'on jo el vaig viure (a uns 20-30 Kms dels fronts) van ser cinc dies d'una pluja constant de cendres, el sol velat pels núvols de fum, la intensa pudor de socarrim. Malgrat estar per damunt dels 36º de temperatura màxima ambient i amb humitats moltes vegades per sota del 30%, les finestres de casa havien de romandre tancades i barrades. I a la nit no era millor: veies la rojor del foc del front de l'incendi i et senties impotent, petit, insignificant i, sobretot, emprenyat i espantat.

Setmanes després d'extingit l'incendi vaig passar en cotxe pel camí rural de Montmajor a Viver. A mig camí vaig haver d'aturar-me. Les llàgrimes comprometien la meva capacitat de conduir. Fins a on arribava la vista era tot negre de foc i blanc de cendra, cobert d'un inquietant silenci polsós i pudent.

Fins que no trobem la manera de fer que els boscos tinguin un aprofitament econòmicament positiu, no hi haurà manera d'aturar aquests grans incendis. Ja m'ho deia un vell bomber: els incendis forestals s'apaguen a l'hivern.

Salut !!

Unknown ha dit...

Ortofoto del perímetre de foc: http://lagranjaberga.files.wordpress.com/2009/07/perimetre.jpg

Només dir que hi va haver moments que el front de foc tenia més de 40 Km.

Salut !!

Unknown ha dit...

Entre la gent que treballa en la prevenció i extinció d'incendis de tot tipus, es coneix el que s'anomena Triangle de Foc: per a què hi hagi foc és necessari un combustible, el comburent (oxígen), i temperatura (calor d'ignició).

Pel que fa específicament als incendis forestals, malgrat complir-se el Triangle de Foc, es parla de la Llei dels Tres Trentes. Quan es donen aquestes condicions es passa d'un incendi forestal "normal" a un gran incendi forestal amb un immens poder de devastació. Com els del 1994 i 1998.

Els Tres Trentes als que fa referència la llei són:

- Temperatura superior als 30ºC
- Vent superior als 30 Km/h
- Humitat relativa de l'aire inferior al 30%

Quan això es dóna, l'incendi es converteix en un monstre que crea un microclima que alimenta el propi incendi.

Avui el diari Levante-EMV publica una interessant entrevista que parla, entre altres, d'aquest tema: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2010/09/09/ley-tres-30-viento-poniente-marca-grandes-incendios/737493.html

Salut !!