21/2/07

Incendi en un cotxe



Una companya m’ha fet arribar la següent pregunta:

M’agradaria saber com hem d’actuar en cas d’incendi d’un vehicle. Cal allunyar-se’n ràpidament o bé podem intentar apagar-lo nosaltres mateixos amb un extintor?

S’ha de portar extintor al cotxe?

Si donem una ullada als elements que componen un cotxe, ens adonarem que hi ha: plàstics, pintura, electricitat, combustible, l’oxigen de l’aire, etc.

Recordem la teoria del foc


El foc és un fenomen químic resultat de la interacció de quatre components fonamentals que integren el denominat tetraedre del foc. Aquests són:

El combustible: plàstics, pintura, tapisseria, gasolina o gasoli
El comburent (O2): el que hi ha en l’aire
L’alta temperatura: la produïda pel propi motor
La reacció en cadena.

Bé, arribats a aquest punt, imagino que penseu que estem circulant sobre una bomba rodant. I no es tracta d’això. Els vehicles es construeixen també pensant en aquest factor de la seguretat. De tota manera és cert, que de tant en tant hi ha algun cotxe que s’incendia. Si el revisem de la vora, ens adonarem que hi més factors que els descrits anteriorment: vehicles bastant antics, probablement alguna pèrdua d’oli, instal•lació elèctrica desgastada, etc. Com podem observar, hi hem afegit uns quants factors de seguretat adversos que fa augmentar el risc, ja no d’incendi sinó de patir qualsevol altre tipus d’accident.

En primer lloc dir, que portar un extintor en un vehicle no és un luxe, tot el contrari. Es tracta d’un important sistema de seguretat, que ens pot evitar un ensurt.

Que hem de fer en cas d’incendi

Cal actuar amb serenitat, si anem en marxa i ens dona temps millor deixar-lo en un lloc aïllat, lluny d’altres cotxes o elements que poden encendre’s.

En primer lloc donarem avís als serveis d’emergència: bombers, policia.

Traurem la clau del clausor, vol dir que tallarem el corren elèctric.

Tirarem de la maneta del capó, sense obrir-lo, es tracta només de facilitar la tasca als coses d’emergència.

Si tenim l’extintor, per la ranura del capó intentarem apagar el foc, que amb tota probabilitat s’ha produït dins d’aquest.

Si veiem que no fem res, ens allunyarem i allunyarem la gent del cotxe, en espera de l’arribada dels serveis d’emergència, ells amb altres elements apagaran el foc amb tota seguretat amb aigua i/o escuma.

I una puntualització final. Si el foc és igual al de la fotografia, allunyem-nos ràpid, aquest només el podran apagar els bombers. I com podeu imaginar, ja podem anar pensant en comprar-nos un altre cotxe.