5/3/07

Economitzar combustible


L’ús racional de l’energia és fonamental per a la sostenibilitat del nostre entorn. Per aconseguir això, hem de començar per les coses que ens són més properes i que depenen de nosaltres.

Aquí us deixo un seguit de consells per un us més conscient del nostre cotxe, amb la qual cosa estalviarem gasolina, diners i contaminarem menys:

No acceleris quan vegis el següent semàfor en vermell. Si vas llençat, millor deixar que el cotxe es pari poc a poc i sinó, accelera poc fins a parar-te o fins que el semàfor es posi en verd.

No portis les finestres obertes, eleven el consum de gasolina

Redueix el consum d’aire condicionat, l'ús de l'aire redueix la potència augmentant el consum de combustible. A banda l’aire condicionat no és massa bo per les vies respiratòries. Utilitza’l amb moderació i al comprar el cotxe, assegura’t que no conté gasos destructors de la capa d’ozó (FCF).

Modera la teva velocitat. La ideal per un consum de gasolina òptim sol trobar-se entre els 90 i els 110 Km/h. Per sobre dels 120 el consum es dispara estrepitosament, a banda d’estar prohibit, es clar. La diferència entre anar ràpid o normal, pot fer variar en només 15 minuts un viatge, augmentant el risc d’accidentalitat i consum.

Redueix la teva velocitat al circular costa amunt. En les costes el consum es disparà molt si mantenim la mateixa velocitat que en pla. La velocitat, per tant, variarà en funció de la inclinació del terreny, però una bona velocitat pot trobar-se entre 70 i 80 Km/h. Si la costa és molt pronunciada, el millor és anar per sota d’aquestes velocitats.

Costa avall, és millor deixar-se endur sense accelerar massa per després haver de frenar.

Reduir l’ús del fre. No accelerem si veiem una corba perillosa o un obstacle per el que haurem de frenar. Frenar poc (l’adequat) garanteix la perfecte conservació dels frens durant més temps.

No carregar el vehicle innecessariament amb molt pes. Amb major càrrega major consum de combustible.

La llei de la velocitat general diu: A major velocitat, major risc, major consum de combustible, major despesa, major contaminació i menor temps de viatge.

I no ho oblidem: “La millor opció és sempre utilitzar el transport públic”, molt més ecològic que el nostre cotxe.