22/11/07

La vista


Com tots sabeu, els conductors hem de passar cada cert temps pels habituals reconeixements mèdics que ens donaran carta blanca per a seguir portant vehicles a motor. Per a molts, això és una incomoditat i una ingerència a la seva perspectiva: “però si jo estic bé…Jo?, hi veig de meravella. O tal vegada, per que no es van a fer reconeixements a un altre?…

Sigui com sigui gràcies a aquest tipus de reconeixements l’administració i per tant els administrats, ens assegurem que no vagin per les carreteres, gent amb les facultats físiques minvades. El mateix que succeeix amb els vehicles i el seu reconeixement (ITV).

Avui per tant us vaig a donar uns quants consells, indicats per a tots aquells conductors que tenen problemes de visió. És quelcom que no m’invento, són recomanacions que ens vénen donades per l'Associació Espanyola de Centres de Reconeixement de Conductors
CRC.

Consells per a conductors amb problemes de visió

Si usa ulleres graduades, dugui sempre la graduació correcta, els vidres nets i sense ratllades, ulleres de recanvi i revisis la vista cada any o dos anys pel seu oftalmòleg. Encara que tingui poques diòptries no cregui que no les necessita per a conduir. Usi ulleres de sol per a protegir-se dels rajos solars. Compri-les en establiments especialitzats, amb un grau de filtre no molt alt ja que sinó, en penombra o en un túnel, no tindrà bona visió. El color gris serveix per a tots els conductors, el verd preferentment per a hipermetropes i el marró per a miopies o persones sense defecte visual.

Si té alguna alteració o malaltia visual (com una agudesa visual inferior a la normal "límit", catarates, glaucoma, alteracions retinianes), procuri conduir per autopistes o autovies, augmenti la distància de seguretat, disminueixi la velocitat, procuri no fer viatges llargs, descansi cada hora de viatge i procuri no conduir en situacions amb escassa lluminositat (alba, vespre o durant la nit). Controlis la vista cada any o cada sis mesos.

Si observa canvis visuals (comença a veure borrós, veu millor de prop que abans, que se li cansa la vista "fatiga", que s’enlluerna més a la nit, que veu pitjor a la nit, al vespre o a l’alba, que veu cercles lluminosos al voltant dels fars dels cotxes o focus lluminosos), facis revisar la vista per un oftalmòleg.

Si ha estat operat (de miopia, hipermetropia, astigmatisme, catarates, glaucoma, etc.), no condueixi fins que la seva oftalmòleg l’hi indiqui i eviti conduir a la nit durant algun temps.

Els afectats per trastorns de la visió de color han d’augmentar les precaucions en cas de boira, pluja, etc., i augmentar la distància de seguretat ja que poden no percebre bé les llums del darrere de frenat, sobretot si estan molt fosques o brutes. Poden alterar també la visió de color els gasos de la combustió del motor, excés d’alcohol i tabac, alguns medicaments i drogues.

Previngui la fatiga ocular augmentant el ritme de parpelleig, sobretot si usa llentilles. Eviti els corrents d’aire de les finestres. Usi l’aire cot amb moderació. No fumi dintre del cotxe. Eviti conduir de nit, amb tràfic intens i situacions estressants. Eviti conduir sense ulleres de sol en dies molt assolellats o en zones de platja o de neu. Si sent la necessitat de refregar-se els ulls o de tancar-los perquè li descansin, pari el cotxe i descansi o dormi una estona.

Eviti la conducció nocturna sobre tot si té glaucoma i si té més de 65 anys, miopia, catarates o després de ser operat de problemes visuals i durant un temps prudencial. Els parabrises tenyits i la utilització d’ulleres acolorides són perjudicials per a la funció visual durant la conducció nocturna. Dugui els fars bé anivellats i nets. Si condueix habitualment de nit o té mes de 60 anys augmenti el consum de vitamina A en la seva dieta (pastanaga, enciam, espinacs, taronges, mandarines, meló, plàtans, peix i oli de blat de moro, etc.)

Per a evitar el enlluernament dugui net i sense ratlles el parabrises i les ulleres si en du. Procuri no conduir a la nit si usa lents de contacte, després d’haver estat operat de (catarates, miopia, hipermetropia, astigmatisme), si té catarates o és miop. Condueixi a la velocitat adequada. La velocitat disminueix el camp visual considerablement (s’estreny), precisa de major atenció i concentració i apareix abans la fatiga ocular i el cansament.

Usi el cinturó de seguretat, així evitarà en cas d’accident les lesions oculars.

Els vehicles de color clar (blancs, ocres, ivoris....) tenen millor visibilitat pels altres conductors.

Els vianants han de dur robes clares, armilles o dispositius reflectants per a ser vists, sobretot a la nit.

Eviti les situacions que poden produir descompensació visual: estrès, fatiga, cansament, ja que pugues, que subjectes amb patologia visual compensada es descompensin i pugui produir-los visió doble o fallada en la visió de profunditat alterant el càlcul de distàncies i de velocitat. També el tabac, alcohol, medicaments i drogues alteren la funció visual normal.

Si és conscient de les limitacions visuals que té, segueixi aquests consells i canvíi els hàbits de conduir que tenia, adequant-los a la seva capacitat visual, probablement disminuirà el risc de sofrir un accident.