6/1/07

Perills silenciosos

Per començar, qui em respon a això?:

No sempre fa olor, és silenciós, ràpid, molt perillós, i en la majoria de casos... mortal!

En realitat, no es tractava d’una endevinalla, sinó d’identificar algun dels factors de risc més importants de l’estructura de moltes llars, i el que és més important de la vida dels que viuen en aquestes: el gas, el fum, el monòxid de carboni, entre altres.

En els darrers cinc anys s’ha registrat, a Espanya, més de deu explosions de gas natural i butà, que han matat a 27 persones i n’ha ferit més d’un centenar.

Fa pocs dies llegíem que a Castelló, dues noies morien a causa de la mala combustió d’una estufa de butà. No fa encara dos anys, en aquesta mateixa província i per un motiu similar, morien 18 joves que havien anat a celebrar un aniversari.

És en aquest punt quan ens podem plantejar una pregunta: és podrien haver evitat a temps aquestes morts?.

Crec que un bon manteniment de les instal·lacions, la inexistència de manipulacions per mans de personal no expert i finalment la incorporació a la llar d’elements de seguretat addicional, ens respondria : si.

On està la incògnita en aquesta equació si tenim totes les dades?, i posats a preguntar, on fallem?, que podem fer per evitar desgràcies d’aquest tipus?

A partir d’aquesta introducció, i seguint la dinàmica encetada en l’article anterior, redactaré alguns articles en els que us parlaré dels diferents riscos potencials (gas, fum temperatura, monòxid de carboni, aigua) i els sistemes de detecció que tenim a l’abast.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Josep Lluís:
Aquest article que has escrit em fa pensar amb el que va passar aquest novembre al bar boira de Girona, segurament ja en deus està assebentat. Realment va ser un fet paradoxal el que va passar. Com que anys enrere hi havia hagut un incendi que havia cremat tot el local. Arran d'aquest desgraciat succés es va rehabilitat el bar posant un sistema antiincendis totalment nou i se suposa que amb la rigurositat del control són necessaris. Doncs irònicament el que havia de salvar a la gent del local en cas d'incendi va ser el que va fer moris el treballador. Com va poder passar? Sembla que el diòxid de carboni dels sistema antiincendis va activar-se sense donar senyals. Conseqüència: la mort del treballador per manca d'oxigen, lenta i silenciosa, malauradament hem de pensar si s'havia pogut evitar. Ara els tècnics n'haurien de buscar les causes i ser escrupulosos amb el diagnòstic, no volem que torni a passar si és per culpa d'un error en els sistema.
En les pàgines i trobars més informació:
http://www.diaridegirona.cat/default.jsp?pRef=2869_0_0
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2873_3_230142__Comarques-sistema-antiincendis-Boira-llanar-quilos-dixid-carboni
Gràcies per la teva atenció

Josep Lluís ha dit...

Pel que he pogut llegir, aquest sistema de seguretat es va convertir en una trampa mortal per aquest bon home. 280 quilograms de diòxid de carboni que va

És innegable que el CO2 és un molt bo sistema d’extinció. Te un alt poder refrigerant, és de fàcil projecció. No deixa residus, amb la qual cosa no malmet els entorns: cuines, oficines, laboratoris, etc. Però amb un molt alt perill d’asfíxia en llocs tancats.
Els sistemes de posta en marxa i avisos han de funcionar sense errors sinó, com en el cas que ens ocupa, es converteix en una veritable trampa mortal.
En aquest cas sembla ser que es va disparar de forma automàtica (sense donar cap tipus d’avís acústic i/o lluminós) buidant 280 quilograms de CO2, que van desplaçar l’oxigen de la sala, motiu pel qual devia morir l’encarregat del bar Boira.
Una veritable i absurda mort silenciosa.
Previsor, gràcies per seguir aquest blog.

Cordialment