14/4/07


Des de sempre he escoltat això de: “tancat amb pany i clau” entenent com a tal, que una cosa està ben guardada. Ara amb aquesta article, anem a veure si la nostra llar ho està o pel contrari cal posar-hi algun remei.

Com ja haureu endevinat parlarem de portes, de panys, i d’altres estris de seguretat que posem a l’entrada del nostre habitatge. Però hem de tenir en compte, que per molta tecnologia que posem, si finalment obrim la porta a qualsevol que toca al timbre sense saber qui és, què vol, i on va, no ens ha servit de res. Aquest exemple el trobem en especial en comunitats de veïns. on la resposta a una trucada dient: "correu comercial", és obrir la porta. Tal vegada no entraran a casa nostra,aquest cop, però si em franquejat l'entrada a casa d'un veí. Per tant, és cosa de tots que això no succeeixi.

Pel que diu l’estadística, cada dos minuts es produeix un robatori a Espanya. Per exemple, l’any 2002, 258.000 vivendes van patir un robatori, segons informe d’ UNESPA “Unión Española de Entidades Aseguradoras”. Això va impulsar que hi hagués una major demanda de sistemes de seguretat, com per exemple portes especials per l’entrada de l’habitatge.

Porta blindada

És el model més utilitzat, amb un preu que ronda els 400 euros. Els fulls de que es compon poden ser de fusta, aliatges i metall. Estan cobertes per una xapa de metall de dos mil·límetres de gruix per les dues cares que conformen la porta.

Característiques

Pany: Normalment utilitzen un cilindre, que impedeix l’extracció mitjançant un trepant, per exemple. Suporten un pes de fins a 500 Kg. Els experts aconsellen instal·lar un pany amb doble escut de seguretat.

Claus:Solen ser computades, és adir, fabricades a mida per una porta en concret, per la qual cosa és difícil fer copies. Cal anar en compte si perdem les claus, per entrar caldrà trencar el pany i part de la xapa d’acer.

Perfils Planxes d’acer a l’interior de la porta, eviten la utilització de palanques.

Altres
Es bloquegen pels quatre costats, i tenen una espiera amb visió 180º

Porta cuirassada

S’instal·len en llocs on s’ha de protegir objectes de gran valor: museus, palaus de congressos, etc. Són menys vulnerables que les portes blindades, donat que estan formades per tubs d’acer i formigons així com diversos aliatges. El preu oscil·la els 1200 euros.

Característiques
Mecanisme de tanca: S’encasten en l’estructura del marc, són un dels panys més segurs del mercat.

Altres
Una altra alternativa és la instal·lació d’un pany de combinació. Que serveix per bloquejar la caixa. Pot ser mecànic, retardat, digital. Com per exemple:
Pany de combinació de discs: permet diverses combinacions

Pany electrònic: Permet una connexió i desconnexió immediata, a més de programació mitjançant codi.

Frontisses: Amb reforç que impedeixen l’acció de palanques o serres.

Cercle i ancoratges: Són de ferro massís i, com l’interior de la porta esta format completament per acer. No hi ha punts vulnerables.

Porta de seguretat

Són les més utilitzades en habitatges particulars. El seu preu està per sota d’una porta blindada o una cuirassada, depenent de la fusta utilitzada, uns 300 euros. És més insegura que les altres dues.