18/2/09

Sensacionalisme, tot s'hi val?


Des de fa uns dies la premsa sensacionalista, aquesta anomenada groga, no fa altre cosa que nodrir-se del dolor d’una família que ha hagut de passar per la desaparició de la seva filla, la notícia del seu assassinat i ara, el procés de recerca del cos en el riu Guadalquivir. Tarda rera tarda, algunes cadenes de televisió no fan altre cosa que especular sense to ni so, perquè l’únic que pretenen és omplir temps i guanyar audiència, alimentant la morbositat de molts que els segueixen.

Està clar que aquest cas te els dies comptats, la trobin o no. En el moment que deixi de ser notícia, que ells decideixin que deixa de ser notícia, posaran la vista sobre una altra víctima de la informació, i com si no hagués passat res passaran a una altra cosa. Ho dubteu?

Per aquells que heu respost que si, us pregunto a vosaltres i a la premsa:

Continuen desapareguts els menors Yeremy Vargas y Amy Fitzpatrick. On ès la premsa? , on el seguiment?, on la preocupació pública?, on el dolor de les famílies?, on les concentracions i les pancartes?...

Però això no és tot. Fa uns dies podíem veure la mort en directe d’una persona que va anar a Suïssa perquè li practiquessin l’eutanàsia. Tinc clar que tot el procés s’ha d’enregistrar perquè així ho diu la Llei d’aquell país però jo em pregunto, feia falta mostrar els darrers batecs del seu cor?. No parlem de la dignitat de la mort?. És més digna per televisió?...

I avui, una notícia que s’ha pogut veure en tot tipus de premsa em trasbalsava: Jade Goody, una britànica de 27 anys que es va fer popular en el reality show Big Brother per haver tingut relacions sexuals davant la camera i per haver insultat a una concursant índia, ha venut per un milió de lliures esterlines (1,2 milions d'euros), l'exclusiva del seu casament i dels seus darrers, i agònics, dies de vida, després de ser-li diagnosticat un càncer terminal que acabarà en breu amb la seva vida.

Jo aquí deixo un parell de preguntes, d'entre les moltes que tinc, que m’estic platejant en aquest mateix moment:

Quin missatge pretenem donar als nostres fills i a la societat amb tot això? (violència, deshumanització...?)

Realment, per diners, tot s’hi val?

En tinc més però, el que no tinc són respostes...

9 comentaris:

Judit ha dit...

No, evidentment no tot s'hi val. Però ja fa anys que la premsa (o alguna premsa) juga constantment amb això. Què hi farem, sembla que la gent no ho entengui, perquè el més trist és que segueixen comprant la mateixa merda.

Forumblanes ha dit...

Estic amb tot el que dius Josep Lluís.
La qüestió és vendre, vendre el que sigui a costa del que sigui.
Els valors, per a mi, fa anys que s'han perdut. La televisió només té un objectiu, treure-li el major rendiment possible a la seva quota de televidents.
Que serà el següent que ens espera ?

mai ha dit...

Em comentava una companya de feina que en l'assassinat que va haver-hi fa uns dies en un carrer de Barcelona, hi havia vianants que s'aturaven i feien fotografies de l'escenari. Mentre a la gent mantingui aquestes actituds no hi ha raes a fer.

Deric ha dit...

ja no sé el que és ètic o no però penso que si les tv emeten tota aquesta porqueria és perquè hi ha un públic que ho demana perquè si np hi hagués audiència, no ho emetrien, no donaria diners.
Jo fa temps que no veig la tele, excepte algun programa concret que m'agrada i que, ara per ara són molt pocs.

Unknown ha dit...

Llegint la teva entrada he hagut de buscar qui és la Jane Goody... no sabia res...
La veritat és que en tot el que són "medis de comunicació" tot el que és morbo es ven: les malalties de gent "famosa", assassinats, divorcis de famosos, la mort, i un llarg etc.

Desafortunadament aquestes coses les veuen molta i molta gent... per exemple la meva sogra li encanta dir-me "has visto lo que han dicho las noticias, lo que ha pasado con la X, el atraco del B, que si tal persona bla", al final me la miro amb cara de póker i li dic en las Noticias??? Pues no serán las mismas que miro yo porque no he oído nada de esto (sóc dolenta oi? Però no em va aquest rotllo).

Xavi ha dit...

sembla que el prime time es el que val........el share de publicitat,perduas,beneficis,total ,un assesinat es un numero,res mes,a les cadenes de tv ,l´unic que interesa es el share ,publicitat i res mes.....despres,tendencies politiques i manipulació,es aixi .......es patetic veure cada dia en directe la busqueda d´un cadaver,pot ser estem davant de un altre Alcasser.....sempre es el mateix,nomes manca en Paco Lobatón......al Regne Unit estan contents,vendre la mort en directe,collons això es massa,no?Doncs sembla que tot si val,encara recordo la gent el dia del temporal...alguns van triomfar i van sortir a A3,etc,etc,això si ,sense respectar les normes de seguretat,sancions???

Ferran Porta ha dit...

No, Josep Lluís, per diners no tot s'hi val. Però això, justament, el que tu expliques és l'origen de la situació actual, aquesta que es cataloga com a "crisi econòmica" i que, de fet, és una crisi moral de l'alçada d'un campanar.

No tot s'hi val, però confio molt poc que, com a espècie, siguem capaços de sortir-nos-en. Potser són menys els llops que les ovelles, però es fan notar més i impregnen l'ambient amb la seva pudor i la seva manca d'escrúpols.

Pel que fa a les televisions i a diferència del que opinen molts, sostinc que ofereixen aquesta porqueria perquè costa pocs diners i nula imaginació; i qui no té altra cosa, s'hi enganxa. Però la responsabilitat primera, no en tinc cap dubte, no és de qui ho consumeix (que també!), sino de qui ho ofereix.

Continuem denunciant aquesta "programació", continuem no mirant-nos-la i intentant explicar perquè tothom l'hauria de deixar de banda. És verí per a la nostra espècie.

Rita ha dit...

Confesso que sempre m'havien agradat els programes del cor i me'ls mirava, però ja fa temps que em fan fàstic.

És espantosa la manipulació que es fa de la gent des d'aquestes cadenes de TV, però es valen de la gent precisament i això els dona audiència i per tant diners. És un peix que es menja la cua. Difícil de solucionar.
Una abraçada!

Unknown ha dit...

Per cert, desde diumenge RIP per a Jane Goody-