20/4/09

Escenes


Segons un estudi del RACC fet a joves, d’entre 18 i 34 anys, un de cada deu enquestats reconeix que, al menys un cop al mes, condueix begut o va amb un conductor que hi va ...

A més, hi ha coincidència entre la majoria d’enquestats: desconeixement absolut de la relació entre l’alcohol ingerit i la taxa d’alcoholemia. A banda d’això, coincideixen també en la pràctica de falsos mites per rebaixar la taxa com és: beure aigua, córrer, mastegar grans de cafè, xicle, fins i tot hi ha qui menja herba quan li fan la prova.

Mireu, un got i mig de cervesa és suficient per donar positiu, els joves creuen que aquest dona després d’haver-ne begut quatre. Dos “xupitos”, positiu. Ells creuen que en manquen sis...

El grau d’eliminació a través del fetge és fix, no es pot accelerar. Estudis toxicològics indiquen que el cos metabolitza entre 20 i 30 grams d’alcohol per hora. Està clar que el grau d’afectació depèn també de diversos factors: pes, edat, sexe, estrès i fins i tot estar constipat o no però, ens caldrà hores per eliminar-lo del nostre organisme.

Després d’haver llegit les dades d’aquesta enquesta del RACC, em pregunto: què estem fent malament tots plegats? I quan dic tots plegats incloc a tothom: nosaltres , administració, pares, germans, amics,... tots.

A partir del que hem llegit, se’m plantegen diversos escenaris. Caldrà veure, malauradament , les necrològiques del proper cap de setmana per veure qui surt en els títols de crèdit:

Escenari 1: La prova

Bona nit, això és un control d’alcoholèmia, ha begut vostè?... Bé, he de fer-li la prova d’alcoholèmia.

Arribats a aquest punt quan la policia t’ha aturat el vehicle, ja no hi ha res a fer per eliminar l’etanol que corre per les teves venes. Comences a donar-hi voltes: el millor hauria estat prendre un taxi, podia haver esperat una mica més, si hagués passat per l’altra carretera...ja és massa tard. La teva sort depèn de l’alcohol que hagis pres!


Escenari 2: L'accident (crònica)

Dues persones van morir el dissabte a la nit en l'únic accident de tràfic ocorregut en la xarxa viària catalana durant el cap de setmana, que va ocórrer en el nucli urbà de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), segons van informar fonts dels Mossos d'Esquadra. L'únic accident registrat es va produir a les 20.22 hores, a l'altura del carrer de San Rafael de L'Hospitalet --al costat de la comissaria dels Mossos--, quan un Volkswagen Bora va envestir a un matrimoni que creuava la via. Com a conseqüència de l'impacte, va morir Fèlix G.M., de 65 anys, i Milagros G.M., de 63 anys, veïns de L'Hospitalet. El lloc del sinistre és un tram recte amb visibilitat i bé il·luminat.
Escenari 3: La detenció

El conductor, Sergio D. de C., de 29 anys i veí de L'Hospitalet, va ser detingut per la Policia Local de la localitat com presumpte autor d'un delicte d'homicidi imprudent i un delicte contra la seguretat del tràfic per conduir sota els efectes de begudes alcohòliques.

El detingut tenia antecedents penals per conduir sota els efectes de l'alcohol i estar implicat en un altre accident. La Policia Local va realitzar la prova de alcoholemia al detingut i el resultat va anar de 0,50 mil·ligrams d'alcohol per litre d'aire espirat. Sergio D. de C., que té antecedents per per conducció sota els efectes de begudes alcohòliques per altre accident, va quedar detingut en les dependències de la Policia Local.

Els Mossos d'Esquadra de L'Hospitalet van col·laborar amb la Policia Local. El detingut passarà a la disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de L'Hospitalet de Llobregat.I pensar que això es podia haver evitat amb tan sols dir, NO!

4 comentaris:

Ferran ha dit...

És evident que el primer problema és de manca de consciència... del problema. Entrar en el joc de "això dóna, això no dóna" ja és un primer error; la mentalització ha de ser a un altre nivell: condueixo? no bec ni gota d'alcohol. Aconseguir això, en sóc conscient, és una tasca dura, però s'ha de seguir treballant en aquest sentit.

Pel que fa a com aconseguir que la gent "s'acoquini" i no faci l'idiota amb aquest tema, hi ha dos aspectes al meu entendre clau:

1. el permís de conduir s'ha de retirar de per vida, en segons quins casos. I
2. conduir sense carnet, o amb el carnet retirat per ordre judicial, ha d'estar penat amb presó.

La gent que provoca accidents -no diguem ja morts- per culpa d'anar beguts... en fi, perquè sóc contrari a la pena de mort, que sinó...

Miquel ha dit...

Llàstima que aquesta manca de consciència vagi també lligada amb l'interès d'alguns en promocionar més el consum d'alcohol... sense adonar-se que una cosa no té perquè anar lligada amb l'altre.
Tot i així anem donant passos segurs i cada vegada són menys les persones que juguen amb la vida dels altres.
Us deixo l'enllaç a un vídeo curiós que us farà, com a mínim, reflexionar sobre la cultura del beure.
http://www.youtube.com/watch?v=tZxDj3YTDVY

Syl ha dit...

M´ha encantat el teu post i des de fa molts i molts anys he de dir que quasi no prenc alcohol (una clara o cervesa de quan en quan) i conduir amb alcohol des de que no tenia consciència (èpoques una mica bojes) i de sobte la consciència em va venir i l´alchol, la nit i conduir es van acabar ràpid.

Montse/Arare ha dit...

no sé si valoren la vida que tenen...
tant de bo tots hi posessin una mica més de seny!!!