24/2/10

Comencen les vacances?


El pres de Guantánamo ha arribat a la una de la matinada a Torrejón

1. • Agents del Ministeri de l'Interior i un advocat han rebut el reclús a peu de pista
2. • Rubalcaba confirma que el reu tindrà permís legal de residència

MÉS INFORMACIÓ
Chacón explica que l'arribada del pres confirma l'interès d'Espanya pel tancament de Guantánamo
Els EUA envien a Espanya el primer dels cinc presos de Guantánamo
El CNI participarà en la vigilància i la protecció dels presoners
PILAR SANTOS / MAYKA NAVARROMADRID

El primer pres de Guantánamo que acull Espanya ha arribat aquesta matinada a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid), segons han confirmat a EL PERIÓDICO diverses fonts oficials al corrent del trasllat. Un avió militar dels EUA ha aterrat a la una de la matinada a l'aeròdrom i ha deixat el reclús, a qui esperaven agents del Ministeri de l'Interior i un advocat, que li tramitarà els papers d'immigració.Espanya s'ha compromès a ajudar l'Administració nord-americana a tancar el penal i té previst acollir quatre reclusos més, que arribaran a Espanya en els pròxims dies. Cap dels cinc té antecedents penals.

Nascut a Gaza

El noi arribat aquesta matinada va néixer a Gaza i va viure a l'Aràbia Saudita i el Pakistan.Els serveis d'espionatge d'aquest últim país el van detenir i el van entregar als nord-americans, que el van traslladar a Guantánamo. Aquestes dades són conegudes gràcies a la informació facilitada al gener pel ministre d'Exteriors de l'Autoritat Nacional Palestina, Riad al-Malki, en una visita a Madrid.Abans d'aterrar a Espanya, l'avió que va sortir de Guantánamo va fer escala en un altre país europeu, on els agents havien d'entregar un altre pres, segons les mateixes fonts consultades.

Permís legal de residència

El pres palestí de Guantánamo tindrà un permís legal de residència i llibertat de moviments restringida.Així ho ha explicat als periodistes el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en declaracions al Congrés, on ha confirmat que aquesta persona -el primer reclús de la presó nord-americana que acull Espanya- ha arribat aquesta matinada, és d'origen palestí i no té cap causa penal oberta enlloc.En funció dels acords fixats entre la UE i els EUA, la persona acollida no té cap causa penal oberta ni als Estats Units, ni a Europa ni al seu país d'origen.

Només en territori espanyol

Tot i que tindrà llibertat de moviments dins d'Espanya, no podrà creuar la frontera, tal com s'ha acordat per a tots els presos que arribin als diferents socis europeus. La llibertat de moviments estarà circumscrita al territori del país d'acollida.Segons Rubalcaba, encara no s'ha determinat el nombre exacte de presoners de Guantánamo (Cuba) que seran acollits per Espanya, ja que s'estan estudiant diversos expedients per comprovar si es compleixen tots els requisits exigits, tot i que ha aclarit que no seran més de cinc en total.

Donar-li poca notorietat

Tampoc ha volgut facilitar més detalls sobre aquest primer reu perquè la intenció del Govern és que pugui refer la seva vida a Espanya i, per a això, com menys notorietat se li doni, més facilitat d'integració tindrà, ha dit.En tot cas, ha deixat clar que els presos que siguin acollits per Espanya viuran d'una manera absolutament ajustada a dret, amb un permís de residència per raons humanitàries i amb la possibilitat de treballar.

Tot plegat garantint, a més, la seguretat de tots els espanyols.

Transcripció literal de la notícia publicada avui al Periodico de Catalunya

Qué en penseu?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El fet de no donar-li notorietat no l'acabo d'entendre. Aquesta manca de transparència no trobo que sigui pas positiva.

Josep Lluís ha dit...

Penso com tu Albert. Tot plegat, no se on ens durà tot això...

Rita ha dit...

I si no té cap causa penal enlloc, perquè l'hem d'acollir? No seria més lògic que tornés a casa seva? I perquè era a Guantànamo, si no tenia cap causa penal?

Quan les coses requereixen tantes justificacions i a l'hora demanen que no se li doni notorietat, és que no són clares, des del meu punt de vista, és clar.

A més, de què viurà? Amb tants aturats, ell trobarà feina? N'hi buscaran una? O l'haurem de mantenir també?

Massa coses que no s'entenen, ho sento.

Josep Lluís ha dit...

Des del primer moment m'he fet les mateixes preguntes Rita:

Perquè no torna a casa seva?.

Perquè estava a Guantànamo?.

Qui li pagarà la casa,qui li donarà feina, qui pagarà els agents que el vigilaran, qui..., qui...?

Les respostes als qui és, nosaltres

Les respotes als perquè, només puc imaginar-les.