27/2/11

Incendi elèctric





Quan comprem un habitatge, creieu que abans s’ha fet un càlcul del consum elèctric que hi haurà o bé, ho deixen com una pura cosa de l’atzar?.

Està clar que l’atzar no hi té res a veure, abans es fa una previsió del consum que hi haurà en base a l’enllumenat, electrodomèstics, calefacció, etc. Per això ens trobem l’ICP (Interruptor de Control de Potència) i els interruptors diferencials exponencials.

Quan comprem nous aparells, hem de tenir en compte el consum que afegim al disseny original per tal de no generar una sobrecàrrega que podria ocasionar sobreescalfament en els conductors i incendi elèctric a continuació.

Per no exposar-se a res no desitjat, anem a veure com calcular el consum a la nostra llar. Veureu com parlarem de conceptes que heu escoltat en infinitat de vegades i que, de ben segur, no sabeu on posar. Em refereixo a volts, ampers, watts. A veure si després de llegir aquest article aclarim quelcom:

Anem a calcular el consum:

Per fer un càlcul eficient del consum elèctric a la nostra llar, hem de sumar els consums individuals dels aparells que tenim endollats (potència en watts) i ho dividirem pel voltatge. Aquesta operació ens donarà con a resultat, el corrent que s’està consumint i al qual està sotmès el circuit elèctric.

Fem una prova:

La rentadora consumeix 750 watts, el microones 1200 watts, l’assecadora 1800 watts, el televisor 150 watts, i 10 bombetes de 100 watts cadascuna ens dona un consum total de 1000 watts. Si ho sumem tot, ens dona un total de 4900 watts. Si ho dividim per el voltatge (220 volts), ens donarà un consum de 27,27 Ampers.

Si tenim un interruptor diferencial de 15 Ampers i una secció de línea (cablejat) d’1,5 mm, hem de saber que estem sobrepassant en quasi un 60% el consum pel qual es va dissenyar la instal·lació.

En aquests supòsit, hauríem de saber que ens trobem en risc potencial d’incendi.

Per què es produeixen els incendi elèctrics?

Habitualment tot comença per un sobreescalfament de la línea. Aquesta, en trobar-se en contacte amb materials susceptibles de cremar-se (paper, fusta, roba, etc.) inicien el foc...

S’ha posat molt de moda els interruptors múltiples, als quals endollem de tot sense cap mena d’escrúpols. Aquest és un dels riscos potencials més habituals que condueixen irremediablement a un incendi que ens deixarà la llar, com la de la imatge.

Perquè això és amb els que ens varem trobar el passat dissabte...No és ficció, és la pura realitat.

A partir d’aquí, depèn de nosaltres... si voleu un pis com aquest, ja sabeu!!!

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bon article, JL. La regleta d'endolls va ser possiblement l'origen. També pots afegir que el borrisol de les secadores (altament inflamable), si no es netegen els filtres després de cada assecat, pot ser un focus d'incendi important (font --> Regió d'Emergències de la Selva). Fins i tot els despertadors elèctrics de la tauleta de nit (em vaig trobar amb un sinistre així fa uns anys) poden ser una font potencial de curt circuits i posteriors incendis. Una braçada: Xavier Piqueras

Josep Lluís ha dit...

Aquest està clar que va ser la regleta d'endolls. Tot plegat es va escalfar fins a un punt que va agafar el matalàs. A partir d'aquí, tres en ratlla... ( o blanco y en botella).
I als despertadors, que tu comentes, afegim tots aquells aparells que deixem en situació d'stand by, és a dir, apagats només pel comandament, en situació d'espera, pendents de les nostres noves ordres...
Ah!, i consumint més del que ens pensem.
Gràcies Xavier

mai ha dit...

Bon consell, jo en tinc alguna que caldria revisar.
Espero que no passés res greu als del pis .

Montse ha dit...

És que massa sovint encara ens pensem que som immortals i que "a nosaltres no ens passarà".

m'apunto això de l'assecadora que diu el teu comentarista... tot i que sempre trec el borrissol, al mateix filtre n'hi queda una bona part i es fa difícil de treure...

Què tal? ara fa dies que no et veig pel poble!! petonets

Deric ha dit...

dues qüestions:
1- els endolls múltiples amb interruptor també ho poden provocar?
2- si ja tenim el foc, com s'apaga un incèndi elèctric? suposo que no amb aigua.

Josep Lluís ha dit...

Benvolgut Deric,

L’interruptor en els endolls múltiples, ens permet tallar, en un moment donat, el subministrament elèctric a tots aquells aparells que hi tenim endollats però, en cap cas, evita la sobrecàrrega si aquesta és produeix.

És a dir, no és un sistema de seguretat en si mateix.

Un foc elèctric s’ha d’apagar, s’hauria d’apagar amb un extintor de neu carbònica CO2, en cas de no tenir-lo, i si les tensions són les habituals en qualsevol habitatge, amb un de Pols ABC serveix.

I qualsevol aparell elèctric, deixa de ser-ho si no el tenim endollat a la xarxa. Única i exclusivament, si no hi ha cap dubte d’aquest fet, i el tenim amb tota certesa sense corrent, inclòs amb aigua.

Però ull, abans de llençar-hi aigua s’ha d’estar segur. No hi ha segones oprtunitats!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Sempre es pot anar a l'armari de fusibles que tots tenim a casa (normalment prop de l'entrada) i abaixar l'ICP o bé l'interruptor diferencial, amb la qual cosa tallem el corrent a tota la instal·lació.

Deric ha dit...

algun dia m'hauria de comprar un extintor

aamijacobi ha dit...

Titanium Rainbow Quartz. - Tin-Iron Arts Inc
The Quartz-Rising Quartz-Rising Quartz-Rising Quartz-Rising Quartz-Rising Quartz-Rising Quartz-Rising seiko titanium Quartz-Rising titanium stud earrings Quartz-Rising Quartz-Rising micro touch titanium trim where to buy Quartz-Rising titanium septum jewelry Quartz-Rising Quartz-Rising titan metal Quartz-Rising Quartz