3/2/08

Home mort (Dead man's switch)


Aquesta tarda per correu electrònic, ha arribat una pregunta relacionada amb la seguretat en els trens. M'han demanat que expliqui que és l'home mort, i això és el que vaig a intentar a continuació:

Per a començar us diré que es tracta d'un sistema de seguretat instal·lat els trens. Se'l denomina de diverses maneres: home mort, pedal d'home mort (Dead man's switch) o dispositiu de vigilància home-mort. L'instal·len en les cabines de conducció de qualsevol tren. Es tracta habitualment d'un pedal instal·lat en la part inferior de la consola de conducció i té com a missió, l'activació del sistema de frenat en el supòsit que el conductor es desmaii i/o perdi la consciència. Assegura per tant, que el maquinista està en condicions de conduir el tren mentre aquest es troba en marxa.

Al tractar-se d'un pedal, podeu pensar que res més fàcil de “hackejar-lo”. Amb només posar-hi un pes enganyem el sistema. Gens més lluny de la realitat.

Vegem com funciona

Es basa en un sistema de doble etapa, que consisteix en la seqüència d'actuació que us descric a continuació:

Seqüència de pedal trepitjat : Als 30 segons d'haver trepitjat el pedal s'encén una llum en el panell. Si no es desactiva, després de 2,5 segons sona un avís acústic d'alta intensitat. Si passats 2,5 segons el maquinista no ho desactiva, s'obre el llaç del fre provocant el frenat d'emergència del tren.

Seqüència de pedal no trepitjat. Als 2,5 segons de no haver trepitjat el pedal, s'encén una llum blava en el panell. Si no es desactiva 2,5 segons després sona un avís acústic d'alta intensitat. 2,5 segons més tard, si el maquinista no ho desactiva, s'obre el llaç de fre, provocant el frenat d'emergència que detindrà el convoy.

I ara només em resta dir-vos: bon viatge!

4 comentaris:

Xavi ha dit...

Aquest sistema el van posar després d´un terrible accident al metro de Londres o New York,no recordo be,al conductor li va donar un infart o alguna cosa similar.....no se si es així......

Борис Савинков ha dit...

Gràcies per l'explicació. No n'havia sentit a parlar mai d'aquest pedal.

Josep Lluís ha dit...

Xavi, crec que va ser l'any 1918 al barri de Brooklyn, Nova York. No fa tants anys d'això...

Josep Lluís ha dit...

Gràcies Jaume a tu, per seguir i animar amb els teus comentaris.