27/4/08

Llegendes urbanes

Aquesta setmana, he rebut un correu en el que em facilitaven aquesta informació:

INVERTIR EL NUMERO PIN POT SALVAR-TE

Si estàs sent forçat/da per un lladre a retirar diners d’un caixer automàtic, ho pots notificar a la policia marcant el teu número PIN al revés.

Per exemple, si el teu número PIN és 1234 marca’l al revés: 4321. El caixer reconeix que el teu número PIN està sent marcat al revés, aleshores la maquina et donarà els diners sol·licitats però, ocult per al lladre, la policia serà avisada i sortirà per a ajudar-te immediatament.

Aquesta informació es va transmetre per TELEVISIÓ i van declarar en el programa que rarament s’utilitza perquè les persones no saben que existeix.

Si us plau, passa això a tots els teus contactes.

Després de llegir-ho se’m van plantejar alguns dubtes:

1. En el supòsit dels qui tenen un número capicua, Què passa amb ells?.

2. Si estàs sent atracat, perquè l’acció no és altra. Tindràs la sang freda, no només de recordar el número PIN, sinó de donar-li la volta?.

3.Estan els caixers preparats per a aquesta “mesura de seguretat”?.

No parlaré del fet que hagi estat comentat a la televisió, com si això li donés alguna credibilitat...

I com en altres ocasions en les quals he rebut correus d’aquest tipus (t’has oblidat les claus del cotxe?, no et preocupis, pots obrir-lo amb el mòbil…), comença la “tasca d’investigació”, quina?, doncs tan fàcil com anar-me’n a un caixer i provar-ho.

Arribats a aquest punt us puc confirmar, sense cap mena de dubte, que no funciona . Al teclejar un número PIN que no té res a veure amb el meu, ha sortit una instrucció de PIN erroni, provi de nou. Ah!, si us dóna per fer la prova, no oblideu que solament teniu la possibilitat de tres intents, la quarta us durà a l'oficina per a demanar la devolució de la targeta, ja que el caixer la hi haurà empassat. I per descomptat la policia no ha aparegut però, gratament decebut, he tornat a casa per a escriure aquest desmentit.

Per cert, aquest post em dóna l'oportunitat d'obrir una nova categoria: llegendes urbanes. Per descomptat no és per a fer-li la competència a Jefe Indio, ell si té un blog de veritables Llegendes Urbanes, us aconsello el visiteu.

10 comentaris:

Finestreta ha dit...

Ostres doncs Déu n'hi do tu també anar a provar-ho eh!!! Mria que si t'arriba la policia ja et veig fent-te el tontet: és que no me'n recordava ben bé...!

va bé saber que no és veritat, tot i que tampoc havia sentit la llegenda!

Josep Lluís ha dit...

hahaha, no hi ha massa problema finestreta, per la meva feina convisc amb uns i em veig molt amb els altres... dirien: és ell!

Борис Савинков ha dit...

Hahaha! jo he pensat el mateix que Finestreta. Si arriba a funcionar hagués estat genial. La veritat és que podria pensar-se una cosa així.Més senzilla, per exemple teclejar dos cops l'ultim número Les alarmes tenen una paraula clau per casos de coacció. Jo ara mateix he oblidat la de la meva alarma, i ja m'imagino provant paraules fins cansar al de la central d'alarmes o a l'assaltant.

... ha dit...

Hola!!!!
Si que estaria bé que hi hagués algun sistema per avisar a la poli, però evidentment si fos aquest ja ens informarien a tots quan posessim el pin.

Es increïble això de les llegendes urbanes. Ara en circula un que diu que en un super han segrestat una nena i els segurates tanquen el super i la gent troba al wc la nena amb la roba canviada i el cabell tallat. per si la sentiu també es falsa, encara que us ho assegurin.
I la gent diu que té un amic, un parent que coneix al qui s'hi ha trobat, ostres com son les llegendes urbanes, com corren, eh??

Gràcies pels comentaris de suport al bloc. Una abraçada

Josep Lluís ha dit...

En realitat, tots aquests missatges ténen en comú el fet de tractar-se d'hoax.

Un hoax (en anglès: engany, mofa) és un intent de fer creure a un grup de persones que quelcom fals és real. En l'idioma espanyol el terme es va popularitzar principalment al referir-se a enganys massius per mitjans electrònics especialment Internet. A diferència del frau el qual té normalment una o diverses víctimes i és comès amb propòsits delictius i de lucre il•lícit, el hoax té com objectiu ésser divulgat de manera massiva fent ús dels mitjans de comunicació, sent el més popular d’ells en l’actualitat internet i no solen tenir fins lucratius o no són la seva finalitat primària. Les persones que creen hoax tenen diverses motivacions entre les quals es troben el satisfer el seu amor propi, la intenció de fer una broma per a avergonyir o assenyalar a algú o la pretensió de provocar un canvi social fent que la gent s’assegui previnguda enfront d’alguna cosa o algú; també sol ser característic dintre dels autors d’hoax el voler mofar-se i fer evident la credulitat de les persones i dels mitjans de comunicació.

Mentre siguin inofensius, jo aniré provant, res si perd, no creieu?..

Ull!, sento sirenes...

Ferran Porta ha dit...

De tota manera, trobo que seria una excel·lent idea, si funcionés! Vaja, poder avisar la policia sense que el lladregot se n'assebentés... sona molt bé!

Montse ha dit...

ÔÔ
llàstima...
com avisem a la poli, doncs?
perquè si ens veiem atacats i ens hi tornem, encara resulta aue els delinqüents passem a ser nosaltres (llegenda urbana?) treu-me de dubtes!

Avui quan baixava caminant per la carretera del castell cap a casa meva he vist un cartell en una casa que deia una cosa així com "Sóc el gos: jo faig la guàrdia i ets tu qui està entrant en un lloc perillós" (má o meno)

suposo que per avisar els lladres que si entren, el gos els fotrà mossegada (el gos no es veia enlloc) però si el gos mossega el cul del lladre, "diuen" que aquest encara pot demanar danys i prejudicis a l'amo de la casa i del gos... cpm funciona, això?

uix, quin rollo t'estic fotent!!!

petonets.

Josep Lluís ha dit...

Bona tarda arare,

Cada cop hi ha més gent amb ganes “fardar” d’una targeta “BISA ORO” o una "MÉS QUE CARD, per exemple. Això vol dir que tens una línea de crèdit alta que et permet traure molts diners del caixer. El lladres també ho saben, i si t’enxampen en un caixer probablement et faran un càrrec per una bona quantitat...

Crec que el millor és anar a treure diners amb una tarja amb línea baixa, i si et pressionen, que s’emportin els 300 o 400 euros i no posar-hi resistència.

El tema del gos per rar que sembli, és així. De la mateixa manera no pots posar a casa teva una xarxa electrificada, tot i que ho anunciïs.

En qualsevol cas, és sempre bo tenir una bona assegurança a tercers.

Per cert, ja no dius res de la sorra?, jejeje, cada cop hi ha més grans... Ojalà el Llevant estigui tranquil, sinó....oh gavina voladora...

Josep Lluís ha dit...

Tens raó ferran, que en ple S.XXI haguem de deixar que ens fotin els diners però, tal i com està muntat, la poli no arriba...no arriba...

Montse ha dit...

Doncs és una putada. O sigui que he de deixar que els lladres passegin per casa meva i s'emportin allò que els vagui? De part de qui està, la poli?

No hi ha dret...

En fi, esperem que a casa meva no hi entrin, només utilitzo joietes de "mercadillo" i la robeta és més aviat model "jipi" i/o de "Can Outlet". Així que... ho tenen cru!
(el qui avisa no és traidor, això ho dic per si un lladre en potència llegeix el teu blog, hehehe)

buf buf buf, quina calor que fa avui (però l'aigua està gelada, en dono fe)

aix, vaig al mercadona abans no se me'n passin les ganes, grrrrr, quin pal