28/12/06

112 Telèfon únic d'emergències


Dies enrere, us vaig parlar del pla d’emergència com a eina que protocol·litza comportaments. És a dir, deixa a banda la improvisació en situacions de risc, pel d’estrès que questa ens fa viure.
Per això, us deia que era indispensable fer una anàlisi dels riscos que podem patir en el nostre entorn, aleshores entre altres coses, creàvem un directori telefònic dels llocs on hauríem de trucar.

Ara vull anar una mica més enllà, però sempre en favor de la ràpida resolució d’una situació d’urgència o emergència, en la que ens podem trobar. Us parlaré del telèfon únic d’emergències.

Aquest és un telèfon únic per tot l’àmbit europeu. Ens dona una resposta immediata les 24 hores del dia, centralitzant i canalitzant totes les trucades als diferents serveis d’urgència. Per tant, ens serveix per sol·licitar serveis d’urgències sanitàries, d’extinció d’incendis i salvaments, de seguretat ciutadana i de protecció civil, quan ens trobem davant una situació d’emergència.

Pensant en les persones sordes, o que tenen problemes de funcionalitat verbal. Aquest servei ha previst un sistema que els permet trametre un avís, mitjançant el fax. Està clar que ens farà falta aquesta aparell de comunicació, però tal vegada és hora de pensar-hi, si ens trobem en aquesta situació personal.

Recordeu que us he parlat abans de fer una anàlisi de les situacions de risc del nostre entorn, i sens dubte aquesta n’és una molt important.

Des de la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil de Catalunya, i pensant en aquests supòsits, s’ha creat quatre plantilles que ens permeten mitjançant uns codis escrits i de dibuixos, trametre:

quina és la situació d’emergència
quin servei requerim
on ens trobem dades per tal que ens pugui arribar l’ajut, el més ràpid possible.

Aquesta és l'adreça on podeu trobar les plantilles en format pdf. Les podeu imprimir, tot esperant que no s'hagin de fer servir mai.

http://www.gencat.net/interior/emergencies/112.htm

Vocabulari:

Urgència: El que ens constreny (té més a veure amb la qüestió de ser ràpid), per tant, una urgència mèdica és tota situació que requereix una actuació mèdica immediata.


Emergència: És un succés fortuït que posa en risc la vida o funcionalitat d’alguna part del cos/situació de perill que requereix una acció immediata.