8/12/06

Que fer davant un incendi



Amb aquest article, dono per tancat l’apartat del foc. Però abans d’això, us donaré un seguit de consells que hem de tenir molt en compte, si ens trobem en mig d’un incendi.


Les persones podem detectar un incendi mitjançant:
La vista: Si veiem directament el fum o les flames en un lloc determinat. El tacte: Si en tocar un objecte determinat, com una porta o un aparell elèctric, el trobem força més calent del que és habitual. L’olfacte: Quan sentim l’olor característica de "cremat", que no és l'habitual, o una olor realment estranya. L’oïda: Si sentim el soroll característic de crepitació que acostumen a fer alguns combustibles en cremar.

En detectar-lo el més important és actuar amb calma, no perdre els nervis, i sobre tot, no deixar-nos endur per el pànic.

A continuació hem de donar l’alarma. Si ens trobem en un centre comercial, en un hotel, en un hospital, ho farem mitjançant el polsador d’alarma, o trucant a la centraleta. Dependrà del sistema establert en cada cas.

Si ens trobem a casa, trucarem immediatament els bombers, la policia local, protecció civil, o els mossos d’esquadra, al telèfon d’emergències 112.

En aquest cas, donarem totes les dades necessàries perquè pugin arribar els serveis d’emergència al lloc del foc: adreça, pis, població, telèfon de localització, lloc on s’ha produït l’incendi (cuina, menjador), si i ha persones o estem sols, etc.

Si hi ha fum:

Un incendi no és només perillós per les flames o la temperatura, ho pot ser pel fum que s’escampa per l’edifici horitzontal i sobretot verticalment, envaint en primer lloc, escales, passadissos, etc. impedint que ningú pugui escapar per aquest punts. El moviment del fum és la conseqüència del seu pes, que és inferior al de l'aire ambient, ja que el fum és a una temperatura superior.

Escapar d’un lloc amb fum:

Ens hem d'ajupir i caminar a quatre grapes. Ran de terra hi ha més oxigen i menys gasos tòxics. Sempre que sigui possible, si hi ha fum espès, hem de gatejar ran de paret per no perdre'ns ni desorientar-nos.
Hem de procurar aguantar la respiració de manera intermitent per reduir la quantitat de fum aspirat.
A més, si pot ser, ens hem de tapar la boca i el nas amb un drap o amb un mocador humit per no respirar aire molt calent.

Recordeu:

El fum és la causa del 70% de les morts per incendi, mentre que les cremades només en causen el 20%. La resta de morts es deu a caigudes o a altres causes.
Recordeu, amb el foc no val a badar!!!