9/12/06

L'ictus



Que és un ictus?


L'ictus és un atac cerebral d’origen vascular que es produeix per l’obstrucció o trencament d’un vas sanguini. Podem distingir:

Infart cerebral: oclusió arterial per trombosi d’una arteria cerebral, u oclusió per despreniment d’un coàgul de sang des del cor (embòlia cerebral).
Hemorràgia cerebral: trencament d’una vena o artèria.

En ambdós casos, el resultat es una lesió que pot ser permanent (infart cerebral) i deixar seqüeles, en ocasions irreversibles.
L’ictus és la primera causa de mort cardiovascular en les dones espanyoles i la segona en els homes. Constitueix la primera causa d’incapacitat greu en l’adult i la segona de demència.



Quins són els principals símptomes de l’ictus ?


  • Dificultat per parlar

  • Dificultat per entendre el que se’ns diu

  • Malaptesa o debilitat en extremidats d’un costat del cos

  • Alteració sensitiva: adormiment duna mitat de la cara i/o extremitats d’un costat del cos

  • Ceguesa o dificultat de visió

  • Mal de cap intens no habitual i sobtat

Recordi que si aquests símptomes apareixen de cop, és molt probable que s’estigui produint un ictus. Si els percep, truqui immediatament al telèfon d’emergències 112 o vagi ràpidament a l’hospital més proper. Els danys de l’ictus i la seva recuperació poden dependre dels temps que es tardi en arribar a l’hospital.


Es pot prevenir l’ictus?

La prevenció de l’ictus passa pel control dels factors de risc cardiovasculars, que s’han de vigilar per prevenir complicacions cardiovasculars.

Hi ha factors no modificables: edat, sexe i raça. Existeixen altres factors de risc que si es poden modificar mitjançant un control adequat i poden ajudar a prevenir possibles problemes cardiovasculars. D’aquests, la hipertensió arterial és el factor de risc més important perquè es produeixi un ictus. Un hipertens té 5 vegades més probabilitats de patir un ictus que una persona amb la pressió normal.