18/12/06

Què cal saber de la vacunació antigripal?


Què és la grip?

És una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre.
Cal diferenciar la grip d’altres infeccions víriques més benignes que donen símptomes semblants. La grip té un començament brusc, amb febre alta, dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, sensació d’enfredoriment, malestar general i cruiximent (en castellà, aquest quadre es coneix com a trancazo ).


La vacuna de la grip


Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir-nos contra els virus que arribaran aquell hivern.
El període ideal per vacunar-se són els mesos d’octubre i novembre.
La vacuna està elaborada a partir de virus gripals morts, per la qual cosa mai no pot produir la malaltia. Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no del refredat comú.
La vacuna pot produir molèsties locals lleus, que afecten un 15-20% dels vacunats, i rarament febre o malestar. Està contraindicada en cas de malaltia aguda, si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.


Qui s’ha de vacunar


Encara que la vacuna pot prevenir la grip a tothom, és important evitar-la en les persones a les que pot produir complicacions i descompensacions de malalties cròniques que les poden obligar a ingressar a l’hospital.
Entre les persones que es troben en un grup de risc i que cal que es vacunin, hi destaquen: les de 60 anys o més, les internades en institucions, les que pateixen malalties pulmonars i cardíaques cròniques, les diabètiques, les que tenen malalties renals, les embarassades i les immunodeprimides. També es recomana la vacunació a les que poden transmetre la grip a persones dels grups de risc i a les que ofereixen/treballen en serveis essencials a la comunitat.


On vacunar-se


Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament als centres d’atenció primària de salut.
Guia de Centres del Cat Salut
Informació facilitada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

2 comentaris:

Anònim ha dit...

També seria interessant afegir la web de l'equip d'atenció primària de Blanes.
http://www.absblanes.info/

Josep Lluís ha dit...

Bona nit Micky,

Prenc nota de la teva observació. He estat visitant la seva web, i crec que mereix especial atenció. Per la qual cosa faré una entrada especial per a ells. És molt ineterssant.

Gràcies,

Josep Lluís