7/8/07

Adéu al termòmetre de mercuri


L’any 1714 Gabriel Ferenheit, físic alemany, inventava un artefacte que ens ha acompanyat durant molts anys a les nostres llars: el termòmetre de mercuri. Avui, la lluita contra la contaminació té la culpa de que aquest passi a millor vida. I és que el passat 10 de juliol, la Unió Europea va donar el vist i plau a una directiva que prohibirà d’aquí un any i mig, la fabricació de termòmetres que continguin aquest metall.

Aquesta iniciativa ja porta temps essent recolzada per països com França, que van prohibir la venda de termòmetres a les seves farmàcies. Els hospitals francesos, per exemple, compraven aproximadament 5 milions de termòmetres de mercuri a l’any. La vida mitjana d‘aquests era d’un mes, ja que freqüentment es trencaven accidentalment. La dificultat radicava en la recuperació del material vessat, i conseqüència d’això: una mica més de contaminació ambiental.

El mercuri

És un potent tòxic que afecta al cervell, la melsa espinal, els ronyons i el fetge. L’exposició perllongada a aquest metall augmenta el risc d’infart, i moltes dades indiquen que provoca alteracions cromosòmiques que es tradueixen en trastorns físics i mentals.

Diuen que de mica en mica s’omple la pica, però ara es tracta de buidar-la i no d’omplir-la. Si aquesta iniciativa va en favor del Medi, benvinguda sigui.