2/8/07

Calor

En el moment d’escriure aquest article tenim una temperatura de 28ºC, una humitat relativa del 48% i un vent fluix d’11 Km/h de l’Est. Si mirem la taula, amb totes aquestes dades ens dona una temperatura de sensació d'entre 32 i 33 graus. Fa calor!.

En aquestes circumstàncies hem de tenir cura de diversos sectors del nostre entorn: les persones grans, els menors de 5 anys i els discapacitats. Aquells amb infermetats cròniques com l’hipertensió, diabetis, obesitat, cardiopaties i alcoholisme. I finalment, tots aquells que realitzen treballs físics intensos a l’aire lliure amb altes temperatures.

Coneguem els efectes de l’excés de calor

Deshidratació, que ens produeix decaïment i sensació de prostració
Enrampades, a causa de la pèrdua de sals minerals
Esgotament, mal de cap, vòmits, set intensa i malestar general
Cop de calor, mal de cap, pell calenta i enrogida augment de la temperatura corporal per sobre dels 40º, vòmits, marejos, podent arribar a tenir convulsions i coma.

Com ens podem protegir del calor

Entre les 12 i les 6 de la tarda, hores de màxima radiació, eviti sortir de casa.
Begui líquids sense esperar a tenir set. Aigua i sucs de fruita és el millor, no cal que estiguin molt freds. S’ha de tenir molta cura amb les begudes alcohòliques.
Hem de variar l’hàbit dels menjars, cal menjar menys quantitat i fer-ho més vegades al dia. Eviti prendre menjars calents.
Redueixi l’activitat física.
Eviti anar a la platja i esposar-nos al sol en hores de màxima radiació solar.
Estigui en espais ventilats i amb aire condicionat.
A casa durant el dia, tanqui les persianes i abaixi les finestres. A la nit s’han d’obrir per refrescar-les.

Que hem de fer davant un cop de calor?

Truqui immediatament a emergències 112 o 061
Posi el pacient en un lloc fresc o a l’ombra, refresqui’l amb aigua freda, sobre tot cara i les aixelles i en cap cas el posi en una banyera per refrescar-lo
Tregui-li roba
Si no ha perdut el coneixement, aixequi-li lleugerament el cap. I en tots els casos posi’l finalment en posició lateral de seguretat: tombat de costat amb les cames flexionades.

2 comentaris:

JDA ha dit...

La taula es genial i es super interesant... Fa temps que volia posar-me a buscar una taula que indiqués quina es la temperatura relativa tinguent en compte les varibles de calor+humitat...

Merci! :D

Josep Lluís ha dit...

Em sembla que amb la taula a ma, un té més calor encara, per allò de que "ojos que no ven"...