24/3/07

Canvi horari d'estiu


En arribar aquestes dates quan ens convertim en víctimes obligades del canvi horari, em faig la mateixa pregunta: per què serveix el canvi horari?

La teoria la conec, un suposat efecte beneficiós d’estalvi energètic. Dic suposat perquè la gent encén i apaga els llums en funció de la disponibilitat de la llum solar, qüestió completament independent de l’hora que marqui el rellotge. Dic suposat perquè a la majoria dels mortals no ens han quantificat mai quin és l'estalvii d’aquest ritual panteista. Dogma de fe, haurem de creure el que ens diguin.

· Els panteistes respecten la natura com a manifestació divina.

Aquest és el primer dels dos canvis que efectuem, correspon a l’horari d’estiu. El darrer diumenge de març s’avança el rellotge una hora. A les dues de la matinada haurem d’avançar el rellotge fins les tres. El proper canvi, el darrer diumenge d’octubre, horari d'hivern.

La mesura s’aplica gairebé a tot Europa des de l’any 1981, moment en el qual el canvi horari es va convertir en normativa de la Unió Europea des d’aleshores, tots movem els rellotges al mateix temps i amb això, les relacions entre uns i altres és més fàcil, cosa que no passava abans.

Curiós el l’origen d’aquesta mesura, que es remunta a l’any 1784, quan en Benjamí Franklin, ambaixador dels Estats Units a França, va trametre una carta al diari “Le Journal de Paris” en la que proposava tres mesures per a l’estalvi energètic:

Imposar un gravamen a les persones que impedissin l’entrada de la llum a les habitacions tenint els finestrons tancats.
Regular el consum de cera i espelmes.
I en tercer lloc, fer repicar les campanes a l’alba, perquè tothom s’aixequés a la mateixa hora.

Bé, en aquell moment no ho van prendre de debò, però ja veieu on hem arribat.

Ens proposen prendre un seguit de mesures perquè aquest canvi no ens afecti:

Exposar-se més a la llum solar del matí
Anar al llit quinze minuts abans
Ajustar l’horari dels menjars
No fer migdiades
Menjar de forma apropiada
Beure molta aigua
És important l’activitat física

Aquests ajustaments fets dies abans del canvi, alleugeriran els efectes en el nostre organisme.