28/6/07

12 consells més 1 per gaudir d'un bon bany


1.Coneix la zona de bany
Hi ha factors com la profunditat, la temperatura de l’aigua, els fons i les corrents que són importants conèixer.

2.Banya’t amb companyia
Si no saps nedar en cap cas et banyis sol, fes-ho sempre acompanyat, no t’allunyis de la vora i neda en paral·lel a aquesta.

3.Mulla’t abans d’entrar a l’aigua
És important evitar un canvi brusc en la temperatura del teu cos, acostuma’l de manera progressiva entrant poc a poc a l’aigua, comença per mullar-te primer el clatell i els canells.

4.Respecta els horaris de la digestió
Després de menjar, és convenient esperar entre 2 i 3 hores abans d’entrar a l’aigua, i al fer-ho que sigui poc a poc.
Si no et trobes bé o estàs molt cansat, deixa el bany per un altre dia.

5.No estiguis massa temps al sol
Les exposicions perllongades en hores de màxima insolació és com a mínim arriscat. Utilitza cremes amb un alt factor de protecció, tapat el cap i beu líquids de tant en tant.

6.Vigila els més menuts
Hi ha una característica comuna en ells: no coneixen el perill. Recorda, es necessita poca aigua perquè s’ofeguin.

7.Davant qualsevol perill, demana ajut
Els serveis de vigilància, salvament i socorrisme són els més preparats per realitzar un rescat. Si et trobes sol, analitza els teus mitjans i les possibilitats abans d’actuar. Per dur que soni, és millor un ofegat que dos.

8-Vigila l’entrada a l’aigua
Entra a l’aigua amb precaució, sense riscos que puguin ocasionar-te lesions molt greus. Procura no fer-ho de cap, ja que aquest tipus d’entrada et pot deixar en una cadira de rodes per la resta de la teva vida.

9. En cas de perill
El primer que has de fer és demanar ajut i confiar en els que van a ajudar-te. Recorda, si estàs relaxat i amb aire, pots flotar.

10.A les piscines
Respecta els altres que com tu estan gaudint d’aquest espai. No saltis, no corris per les vores, no t’enfonsis sota l’aigua. I compleix sempre les normes d’higiene i règim intern de les piscines.

11.A les platges
Procura banyar-te en zones vigilades. Fes cas de les banderes. No t’allunyis de la platja ni nedant ni amb matalassos. No et submergeixis en fons desconeguts, controla els corrents i les marors, tingues cura de les coves, xarxes i algues, i compleix les normes d’higiene i règim propis de la platja.

12.Respecta el socorrista
És responsable de la prevenció d’accidents aquàtics i treballa per que puguis gaudir del temps de lleure i diversió amb tranquil·litat i seguretat. Accepta les seves indicacions i consells.

12+1Ajuda a conservar l’entorn
L’entorn és responsabilitat de tots i tots hi hem de participar activament. Utilitza papereres i contenidors instal·lats per a tal efecte. No enterris cigarretes a la sorra. Si vols conservar un lloc net, no l’embrutis.

En tots els casos recorda: és millor prevenir que curar.