14/7/07

Les garotes i la seva punxada

Les nostres platges són una font inesgotable de bons moments però, si no tenim cura d’alguns aspectes perillosos d’aquestes, també ho poden ser d’ensurts en el millor dels casos.

Avui us parlaré d’un accident comú en les costes com la nostra (Costa Brava) on les roques són quelcom més que paisatge, són l’hàbitat natural de moltes espècies marines com la garota.

La garota de mar, és un invertebrat marí format per una solida closca de plaques endurides per calç, i coberta de pues . Les que habiten en les nostres costes no porten verí per tant, la seva punxada no sol produir lesions greus però si doloroses. El problema es produeix en trepitjar-ne un, la fragilitat de les pues fa que un cop enfonsades en el peu es parteixin quedant incrustades dins.

Què hem de fer si en trepitgem un?

Com a primera mesura i més important, procedirem a desinfectar la pell amb un antisèptic tipus “betadine”. A partir d’aquí, intentarem treure les pues amb unes pinces de punta estreta o amb una agulla estèril. Si es fraccionen, podem aplicar una barreja d’essència de trementina, àcid salicílic i lanolina a parts iguals, fins a l’expulsió de la pua. Cal tenir en compte que no sempre pot ser possible retirar-les sense una intervenció mèdica, i que el problema principal radica en una potencial infecció.

Quines són les mesures preventives?

Hem d’evitar banyar-nos en zones on hi hagi gran quantitat de garotes, i si ho fem hem d’anar preparats amb calçat adequat per no punxar-nos.