12/8/07

Daltonisme

Avui us parlaré del daltonisme, malaltia que consisteix en la impossibilitat de distingir els colors (discromatopsia). Encara que cap afectat sol confondre els mateixos colors, el tipus més comú de daltonisme és vermell-verd i la segona forma més habitual és blau-groc, amb dèficit de vermell-verd associat.

Aquesta malaltia és hereditària, lligada al sexe atès que es transmet per un alel recessiu unit al cromosoma X, un dels cromosomes sexuals de l’ésser humà. Això fa que un de cada deu homes estigui afectat, en major o menor mesura, per aquesta malaltia.

Tipus de daltonisme

Monocromatismo o ceguera total al color. Un afectat solament percep el blanc i el negre, en alguns casos qui ho pateix pot arribar a veure els colors primaris.

Dicromatics: protanops, deuteranops i trianops.

Deuteranops: manca total dels receptors del verd, confonen el vermell i el verd. Els colors verd, groc, taronja i vermell els veuen grocs i els colors blau i violeta els veuen com a blaus.

Protanopia: els únics tons que distingeixen són el blavós i el groguenc, en funció de les radiacions.

Trianopia: és un tipus rar de dicromatisme en el que es confon el groc i el blau. El trianop solament veu dos colors, el vermell i el verd, en funció de la longitud d'ona.

Imagino que els afectats per aquesta malaltia, han de tenir un tipus de conducció defensiva, han hagut d’idear un sistema personal per a identificar més que els colors les posicions de les llums del semàfor: a dalt parar, al mig precaució i a baix avançar.

Tal vegada algun dia no molt llunyà desapareguin els semàfors, la conducció per GPS pot convertir-ho en quelcom obsolet. Però, mentrestant hem de conviure amb ells, i si per als invidents es va idear un sistema acústic, en Nova Escòcia (Canadà), han posat en servei un semàfor amb formes geomètriques, un bon ajut per aquells amb problemes per a distingir els colors.

Per a més informació: http://és.wikipedia.org/wiki/Daltonismo
1. Deuteranop
2. Protanop
3. Trianop



5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola bona tarda,
Jo tinc el dubte de: si a un nen de petit li ensenyen els colors, perquè els confon encra que tingui deltonisme? Moltes gràcies. Espero que la pregunta sigui clara.

Josep Lluís ha dit...

A veure si aquest treball “Visión de color en los niños” et serveix. Es tracta treball de master en optometria y teràpia visual.

http://www.fundacionvisioncoi.es/TRABAJOS%20INVESTIGACION%20COI/1/vision%20del%20color%20en%20ni%C3%B1os.pdf

Ja em diràs si és això el que em demanàves,

Salutacions

Anònim ha dit...

hola sóc una estudiant de batx,estic fent el treball de recerca del daltonisme m'agradaria saver si hi han asosiasions adresades als daltonics. moltes gàcies.

Josep Lluís ha dit...

Hola Maria,
He trobat:
Asociació alavesa de personas con baja visión.
http://www.itxaropena.es/es/deficiencia_visual2.php
La veritat és que no hi ha massa cosa més pero, jo seguiré cercant.
Gràcies

omaima ha dit...

hola bona tarda , som de 4t d'eso , la meva companya i jo estem fen un treball en grup, i voliem saber , en el cas de que una dona embarasada de 12 setmanes , ni ella ni la seva mare son daltoniques , pero el seu germa , i el seu pare si que ho son , al seu marit no ho es pero el seu pare si .Quin es possibilitats te el fill /a de ser daltonic .