22/7/07

Els colors de la pirotècnia



Crec que és molt encertat definir un castell de focs d’artifici com un espectacle de llum i color. Però jo aniria encara una mica més enllà i afegiria el concepte del so com a element fonamental. Ho vam poder comprovar en el dispar del guanyador de l’edició 2006: Pirotècnica Europla, amb una impressionant “batucada” que va combinar tots els elements d’un bon espectacle pirotècnic.

Si entrem a parlar de colors, us he de dir que no té la mateixa dificultat fabricar-ne un o altre. Els colors del semàfor: verd, groc i vermell són els més fàcils, mentre que el blanc, el taronja, el blau en són els més difícils. A aquests darrers s’hi por afegir altres games, com pot ser el color verd poma.

Perquè aquesta dificultat?

Doncs per la formulació química que duen uns i altres.

A continuació, us poso una taula on podeu veure de que estan fets uns i altres colors:


Arribats a aquest punt, l’objectivitat fa que els focs siguin dia a dia diferents per cadascú. Parles amb un i et diu que han estat meravellosos, amb un altre i et diu que lents. Per posar en comú els criteris d’uns i altres, a Blanes facilitem jurat popular, un seguit de factors que han de tenir en compte a l’hora de puntuar l’espectacle del dia, i que són aquests:

Riquesa i varietat de colors (s’ha de tenir en compte la dificultat que us comentava abans)
Ritme (Els espais buits són molt negatius, no agrada al públic)
Originalitat (Formes, dibuixos, etc)
Focs aquàtic (característica dels que tenim mar i l’espectacle es dispara en aquest entorn)
Potenciació de l’escenari

Cada criteri es puntua amb un màxim de10 punts, amb la qual cosa una pirotècnia pot obtenir com a millor nota, 50 punts.

Ja només queda veure els focs cada dia des del mateix lloc, així hi ha un visió igualitaria per tots els que volem puntuar.

És el vostre torn, veieu i puntueu.

2 comentaris:

Xavi ha dit...

JO CREC QUE EL QUE TENIM QUE MIRAR ES MOLT MES,LA CARREGA ,ELS KILOS QUE TIRA CADA PIROTECNIA PER PODER EVALUAR MILLOR ,NO ES EL MATEIX 800 KG,QUE UNA PIROTECNIA QUE POSSI 1000KG,LES FORMES,KAMUROS,JAPONESAS,ETC DETALLS TECNICS, I SI LA FAÇANA DE SA PALOMERA S´APROFITA BE.DE TOTES MANERES CREC QUE ELS FOCS DE BLANES POC A POC VAN A MENYS,CONCURSOS COM EL DE TARRAGONA,EL EJIDO,I ELS DE DONOSTIA,PAMPLONA,BURGOS I VITORIA,ENS HAN AGAFAT PRESTIGI.
TINDREM QUE POTENCIAR MES EL CONCURS AMB MES PRESSUPOST PER CADA DIA DE FOCS,AMB PATROCINADORS MOLT MES GRANS,COM A TARRAGONA ETC.

PYROBLANES.BLOGSPOT.COM

Josep Lluís ha dit...

Estic d’acord amb tu Xavi, cal cercar més qualitat i això només es fa d’una manera: amb més pressupost.

De tota manera, em segueix sorprenent el que alguns fan amb càrregues baixes de material explosiu, mentre que altres fan espectacles mediocres.

Bé, ja només en queden dos. A veure que fan avui dia de santa Anna els portuguesos.