15/1/07

Accidents a la llar: les caigudes


Pel que es veu, hi ha gran quantitat de visites mèdiques com a conseqüència d’accidents a la llar. Cremades, caigudes, electrocucions, cops i talls són els més habituals.

Dos col·lectius són més afectats: els nens de menys de cinc anys i la gent gran de més de seixanta cinc.

Voldria fer una petita reflexió, i és que en aquests i en molts altres aspectes de la seguretat, hi ha una tendència natural a pensar que són fets fortuïts, és a dir, que els acceptem com a tal. El pitjor és que no cerquem solucions, amb la qual cosa, la possibilitat d’un nou accident torna a estar a la cantonada, és qüestió de temps.

Jo us vull dir que no hi ha accident casual, tots són previsibles i el que és més important, evitables. Per exemple, anem pel carrer rellisquem i caiem. No ha estat l’atzar, segur que està mullat, o les sabates tenen la sola desgastada... Anem amb el cotxe i sortim de la via: excés de velocitat, elements lliscants a la via, pneumàtics desgastats. Novament, no ens tocava, indirectament en podem ser culpables.

Si us sembla, veiem alguns possibles accidents, i el que és millor, cerquem-hi solucions:

Les caigudes

Les principals causes de les caigudes venen donades perquè:

El terra està mullat o hi ha olis.
El terra està relliscós pel desgast, o bé excessivament polit o encerat.
Les tanques o baranes són baixes (per sota de 90cm. Són perilloses).
Utilització d’estris no apropiats per pujar o prendre coses de llocs alts. Ja sabeu, pujar a una cadira, en una taula, en comptes d’una escala en condicions.
Hi ha mala il·luminació.

Què hem de fer:

Tindrem el terra sec, sense greixos i recollit d’estris que ens puguin fer ensopegar.
Tindrem una escala petita de dos o tres esglaons, per arribar a la part alta dels armaris ( Les dobles o de tisora són les millors)
Les escales de casa, les hem de tenir amb passamans, per poder agafar-se en baixar per elles.
En la banyera o plat de dutxa, posarem elements antilliscants, i punts on agafar-nos.
Tindrem cura en la il·luminació, ha de ser suficient en qualsevol punt , ens ha de permetre veure qualsevol obstacle que hi hagi a casa.
Recordeu el que hem dit al principi. Els nens perquè no valoren el perill, i la gent gran perquè perd els reflexos i l’agilitat, pot provocar accidents molt greus per caigudes.

Evitem-los!