31/1/07

Cremades

Ahir al migdia l’Alícia, una bona companya, em va fer una pregunta respecte a una desgraciada experiència que van viure en el seu poble, es tracta del següent:

Fa uns mesos, a Llagostera, una persona es va ruixar amb gasolina i es va calar foc, al centre del poble. Les persones que eren per allà, van intentar tapar-lo amb els abrics i jaquetes que portaven. Dies després algú comentava que podrien haver fet servir un extintor de qualsevol botiga propera. Es poden fer servir els extintors directament sobre les persones? (per cert, sortosament aquesta persona s'ha pogut curar de les cremades).

Puc imaginar l’estupor de la gent.

Si bé en un article anterior havia parlat de que cal fer en cas de cremades, aquesta circumstància descrita, no té res a veure. L’àrea d’afectació, la profunditat de les cremades, l’estat del pacient, seran factors determinants per valorar la gravetat d’aquest. No hem d’oblidar, que el pot conduir fins i tot a la mort.

Què és una cremada?

És una lesió de la pell, dels seus annexes i fins i tot de muscles i tendons de l’organisme. Són produïdes per agents físics i químics en les seves diverses formes. Majoritàriament pel foc, els raigs del sol, substàncies químiques, líquids o objectes calents, vapor, electricitat, i per molts altres factors.

Les cremades poden implicar des de problemes mèdics lleus, fins als que posen en risc la vida. Segons deia, la seva extensió i profunditat ho determinaran.

Els primer auxilis, variaran d’acord amb la severitat de la cremada, la localització i la font de la lesió.

Diferenciar les cremades lleus de les greus, requerirà valorar el grau de danys dels teixit del cos.

Anem a veure els tres tipus de cremades:

Cremada de I Grau (menors)
Es fa difícil jutjar la profunditat de la lesió. Generalment només abasten la capa externa de la pell, l’anomenada epidermis. Són considerades les cremades menys greus.

Habitualment la pell es troba enrogida o gris i, pot haver-hi dolor i inflamació. La principal característica és què, no es crema l’epidermis en tot els seu espessor. A menys que aquestes cremades abastin porcions importants de mans, peus, cara, engonal (ingle), o una articulació gran, poden ser tractades mitjançant cures personals.

Cremada de II Grau (moderades)
Es considera una cremada de segon grau, quan es crema la capa externa de la pell (epidermis) en tot el seu espessor i la capa superficial de la que es troba immediatament sota d’aquesta (dermis). Es formen ampolles i la pell adquireix, un color roig intens, tornant-se com tacada. Això comporta inflamació i dolor molt intens. En aquest cas, es perden estructures annexes de la pell: pels, glàndules de suor, glàndules de greix

Cremada de III Grau (severes)
Són les cremades més greus i, abasten totes les capes de la pell (epidermis i dermis) en tot el seu espessor. Solen afectar també el teixit adipós (greix), nervis, muscles i fins i tot ossos. És freqüent trobar zones carbonitzades, de color negre o deshidratades d’aspecte blanquinós. De forma habitual hi ha un dolor intens al voltant de la cremada, o absència d’aquests si el dany als nervis és considerable.

S’ha de prendre mesures immediates, en tots els casos de cremades de tercer grau.

Les cremades de les vies aèries o cremades per inhalació de gasos calents, també es classifiquen per graus. Degut a la inflamació de la boca i/o gola, pot obstruir la respiració.

Cal trucar immediatament als serveis mèdics d’emergència.

Us adjunto un esquema, que il·lustra la “regla del 9”, serveis per determinar la superfície corporal cremada. Aquesta regla, ha d’ésser modificada quan es tracta d’un lactant, en el cap representa el 18% de la superfície, en endavant restarem l’1% menys per cada any d’edat. El que en un en augmenta en percentatge en el cap, disminueix en les extremitats inferiors, de manera que en la mesura que sostreu l’1% per cada any d’edat en el cap, augmenta en la mateixa proporció en les extremitats inferiors.

I ara, anem a la pregunta i a la resposta:

Què hem de fer davant d'una persona s’hagi calat foc:

Primer. Tombar-lo a terra i fer-lo rodar per apagar les flames

Segon. Tirar-li per sobre una manta, un abric o qualsevol altra cosa que li apagui el foc.

Per suposat serveix, aigua o altres elements. i si no tenim res més a ma, jo li taparia la cara amb una jaqueta i utilitzaría l'extintor. Qualsevol cosa per apagar el foc, que és el més greu en aquests moments.

Tercer. Treure-li la roba i els objectes que pugui tenir per la cremada, menys la que estigui
enganxada o la que costi treball treure
, abans que s’infli la ferida.

I com sempre, trucar immediatament als serveis mèdics d’emergència.

Una consideració final: Cal tenir en compte, que estem parlant d'una situació extrema. Per la qual cosa hem de tenir clar què, en condicions normals, utilitzarem l'extintor de pols per focs de roba, papers, fusta, etc, i el de CO2 per focs de tipus elèctrics, etc. Però en cas d'extrema urgència, qualsevol cosa val...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

hola, estic escrivint una redacció pel cole, i hi ha un moment en que un dels persontages pateix cremades de primer i segon grau per bastantes parts del cos.
la professora ens ha dit que aixo es bastant greu però que no sap com deu quedar una persona despres de haver-ho patit.
voste ho sap?
gràcies.

Josep Lluís ha dit...

Lurdes, si em fas arribar el teu correu electrònic et trameto una informació que he preparat per a tu sobre aquests dos tipus de cremades amb fotografies i dibuixos.
El meu és jlpc57@gmail.com