28/1/07

Electricitat estàtica

Avui us vull parlar d’un efecte que, en determinades èpoques de l’any, vivim de forma més accentuada. Es tracta de l’electricitat estàtica.

Molts de vosaltres recordareu amb mi, aquell experiment que fèiem a l’escola. Consistia en fer miques un trosset de paper, aleshores fregàvem el regle amb el nostre jersei i el que succeïa a continuació, era que els papers, per art de màgia, quedaven enganxats en el regle. O quan en apagar la televisió, els nens van ràpid a posar les mans a la pantalla, per veure com fa espurnes. O en treure’ns alguna peça de roba a l’hivern, en la foscor, veiem espurnes i sorolls de crepitació. I el que és més comú en aquests dies, sortir del cotxe i enganxar-nos en tocar la carrosseria, o en donar la ma a algú, o en donar-li un petó.

En tots els casos parlem d’electricitat estàtica.

Per què estàtica?

L’electricitat pren el nom d’estàtica, quan es troba a la superfície d’un cos no conductor on queda atrapada o des d’on no es pot escapar. L’electricitat en un cos conductor, que està en contacte amb materials no conductors, tampoc pot escapar i per això es converteix en estàtica.

No hi ha manera de determinar en quin moment i on sorgiran les fonts d’electricitat estàtica. Com és lògic, tampoc es pot saber en quin moment hi haurà la descàrrega.

Per entendre això és necessari recordar que els cossos estan fets d’àtoms, i que aquests estan fets del mateix nombre de càrregues negatives (neutrons) que de positives (electrons). Això vol dir, que són elèctricament neutres. Aquest equilibri, es pot trencar quan s’acumulen partícules d’una mateixa càrrega, manifestant-se en petites descàrregues.

Per què acumulen electricitat?

Entre les causes d’acumulació d’electricitat estan el contacte i separació ràpida de materials, la continua fricció, els canvis bruscos de temperatura i la fractura mecànica, és a dir, quan es trenca algun element. Val a dir, que a diferència d’altres tipus d’electricitat, la estàtica es presenta en materials amb baixa conductivitat i plàstics.

Riscos de l’electricitat estàtica.

Un dels perills potencials el trobem en les benzineres. S’ha investigat 150 casos d’aquest tipus d’incendis, i els resultats han estat sorprenents:
  1. Dels 150 casos, d’aquests han estat superiors els provocats per dones que per homes. Tot això pel costum d’entrar i sortir del vehicle mentre es fa la càrrega de combustible.

  2. En 19 casos, les persones havien entrat novament al cotxe quan la mànega estava encara posant combustible. En acabar de repostar van sortir del cotxe, van prendre la pistola de la mànega, i en aquell moment va saltar la guspira que va fer que s’iniciés el foc, com a resultat de l’electricitat estàtica. Això va ocórrer en cotxes de diferents marques i models.
    Com ja sabem, és el vapor que surt de la gasolina el que s’encén a causa del foc, en prendre contacte amb la guspira provocada per l’electricitat estàtica.

  3. Disset incendis van ocórrer abans, durant o després de treure la tapa i abans que comencés la càrrega de gasolina.

  4. La càrrega estàtica sol produir-se, quan el passatger fricciona la seva roba amb la dels seients a l’entrar o sortir del seu vehicle. Per evitar-ho es recomanable que NINGÚ, entri o surti del vehicle mentre s’està realitzat el procés de càrrega. Només s’ha de fer ABANS de començar, o quan la càrrega hagi estat completada i posat novament el tap del dipòsit.

  5. En cas que la gasolina s’hagi vessat o esquitxat el terra. Immediatament es generaran vapors altament inflamables, que poden encendre’s per guspires d’electricitat estàtica, per encesa d’equips electrònics (mòbils, comandaments a distància, etc) o per l’encesa del mateix vehicle.
    Abans de posar novament en marxa el motor del vehicle, la gasolina vessada, haurà de recollir-se o neutralitzada pel personal de l’estació de servei.
  • Consells importats:
  • Per precaució, acostumis a tancar la porta del cotxe al sortir o entrar. Així es descarregarà l’electricitat estàtica al tocar quelcom metàl·lic.

  • Després de tancar la porta, toqui la part metàl·lica de la carrosseria abans de tocar la pistola de combustible, d’aquesta manera l’electricitat estàtica del nostre cos es descarregarà en el metall i no en la pistola.

  • I finalment he llegit quelcom que jo no he provat mai, però si esteu cansats d’enrampades al sortir del cotxe, o de caminar per sobre de la moqueta: animeu-vos!
    Feu una barreja del cinc al deu per cent (depenent de l’humitat ambiental) de suavitzant de rentadora amb aigua, i amb un polvoritzador ruixar-lo per la tapisseria del cotxe o de la moqueta en qüestió. És barat i funciona (segons l’autor). S’haurà de repetir aquesta operació cada mes, si el clima és molt sec, haurà de fer-ho més sovint.