25/1/07

La grip

Aquest matí escoltant la radio, la Consellera de Sanitat deia que augmenten els casos de grip, i que a banda d’afectar a la gent gran, comencen a formar part del grup de risc (afectats) la gent jove que no han estat vacunats.

Per això, cal tenir en compte un seguit de dades que seran fonamentals per prevenir la malaltia, i si no hi som a temps, per dur un bon desenvolupament d’aquesta.

Primer de tot, coneguem la grip

La grip és una malaltia altament contagiosa que afecta les vies respiratòries superiors. La transmissió és respiratòria, produïda per diferents virus que destaquen per una gran facilitat per modificar la seva estructura, és a dir muten. Periòdicament, les èpoques de l’any en les quals les condicions atmosfèriques i ambiental n'afavoreixen el desenvolupament, alguna de les múltiples soques del virus de la grip es reprodueix més intensament entre la població i es multipliquen els casos d’aquesta malaltia, de manera que es produeixen des de petites epidèmies locals a pandèmies que poden afectar zones extenses del planeta.

La presència de la grip a l'organisme facilita altres infeccions. De vegades, complicacions fatals poden derivar en pneumònia, bronquitis, etc.
Igualment, la grip pot ser molt greu, sobretot en pacients d'alt risc, els afectats per asma, diabetis, insuficiència cardíaca i com sempre diem, en les persones grans i les molt joves.

Com prevenir-la?

La millor prevenció que hi ha contra els virus, i la grip no és una excepció, és dur una vida sana. Practicar exercici habitualment, controlar la dieta i no fumar enforteixen l'organisme davant qualsevol malaltia infecciosa.
Podem estimular les nostres defenses mitjançant infusions o decoccions, amb aliments frescos o amb suplements dietètics.

La llimona i la taronja, pel seu alt contingut en vitamina C, resulten també de gran ajuda, i l'all, per la seva acció antibacteriana, es pot considerar un autèntic antibiòtic, capaç de dificultar l'entrada dels gèrmens que causen les infeccions respiratòries.

Quin és el seu tractament

El tractament és bàsicament per combatre els símptomes.
El paracetamol i l’ àcid acetilsalicílic són els medicaments més útils per a la febre i el dolor. Si es presenten altres símptomes es tractaran de forma puntual.El descans és important per ajudar a la millora de la infecció.

NO S’HAN DE PRENDRE ANTIBIÒTICS PER TRACTAR UNA GRIP !!!

Perquè la grip és causada per un virus, i els antibiòtics ataquen els bacteris. Els antibiòtics només són recomanables en casos de presentar-se sobreinfecció bacteriana.

Diferències entre grip i refredat


Us recordo novament la web de l’Equip d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut de Blanes, en ella trobareu abundant informació al respecte:

http://www.absblanes.info/