9/1/07

Sensació tèrmica

Us vull parlar d’un terme utilitzat en meteorologia, que en infinitat d’ocasions haureu escoltat, la sensació tèrmica. I és que una cosa és la temperatura... i altra la sensació tèrmica. Temperatura és el que marca el termòmetre, i sensació tèrmica el que sentim a la pell, en el cos. Per tant, la temperatura de l’aire exterior, no sempre és un indicador segur per determinar el fred que una persona pot sentir, si es troba a l’aire lliure. Hi ha altres paràmetres meteorològics que influeixen, com pot ser la velocitat del vent, la radiació i la humitat relativa. El terme sensació tèrmica, és utilitzat per descriure el grau d’incomoditat que un ésser humà sent, com a resultat de la combinació de la temperatura i el vent a l’hivern, i de la temperatura, la humitat relativa i el vent, a l’estiu.

Hi ha dos factors que acceleren la pèrdua de calor del cos humà, i que defineixen la sensació de fred: diferència tèrmica entre la pell i el medi, i velocitat del vent. La pèrdua contínua de calor de l’organisme és major, quant més gran sigui la diferència entre la temperatura de la pell (32ºC) i la temperatura del medi. Aquesta diferència, es concentra en una capa d’aire, d’uns pocs mil·límetres d’espessor, que ens rodeja tot el cos, anomenada capa límit. Quan més petita sigui aquesta capa per efecte del vent, major serà la pèrdua de calor per unitat de temps.

Per exemple imaginem-nos un matí d’hivern, on la temperatura al carrer sigui de 0ºC, sense vent, amb calma. Si ens abriguem normalment, no sentirem gaire fred. Però en aquesta mateixa temperatura i un vent de 40 Km/h, la sensació tèrmica, serà un equivalent a -15ºC.
Aquests factors els hem de tenir en compte a l’hora de sortir al carrer. Una ullada al nostre termòmetre i veure el vent que fa ( i escoltar els mitjans de comunicació) ens podrà donar una idea de com ens hem d’abrigar.

Adjunto una taula que us orientarà, però què com us deia, sempre us caldrà dos paràmetres per valorar la temperatura de sensació a l’hivern: temperatura ambient i vent.