7/1/07

El gas natural

Anem a conèixer el gas (natural)

El gas natural, és una és una font d’energia que utilitzem habitualment en les nostres cases per cuinar i escalfar-nos. Consisteix en una mescla de gasos en proporcions variables, on el metà (CH4) constitueix més del 70%. Altres gasos que poden estar presents són el nitrogen (N), fins a un 20%, el diòxid de carboni (CO2), també fins un 20% i l’età (C2H8), fins a 10%.

Una fuita de gas pot ser molt perillosa, perquè augmenta el risc d’incendi o explosió. Per aquest fet, les companyies treballen per informar-nos i advertir-nos de la naturalesa del gas i els seus perills. A banda d’aquestes accions, donat que el metà i per tant el gas natural no tenen cap olor ni color, les companyies afegeixen un “advertiment” amb olor a ou podrit (mercaptan o compost similar a base de sulfur) que pot ser detectat fàcilment per la majoria d’usuaris.

Arribant a aquest punt, coneixedors del perill potencial que tenim a casa, és hora que pensem en fer-hi quelcom. I que millor, que instal·lar un detector de fuites de gas.

Què hem de tenir en compte, a l’hora de comprar un detector?

Hi ha gran varietat de preus, característiques i sistemes d’instal·lació. Per la seva complexitat, alguns hauran de ser muntats per professionals, i es poden connectar a sistemes de seguretat de la casa. Altres, molt semblants als detectors de fums, tenen fàcil instal·lació. Sigui quin sigui, anem a veure característiques que són importants en aquests:

Activació de la alarma

És important que el detector de gas no s’ha s’activi per altres elements de la llar, per exemple fums de cigarretes o nivell d’humitat. Alguns detectors poden donar resposta a altres químics a banda del gas natural, com per exemple el propà (la seva sigla química és LP)

Límit explosiu baix

El límit explosiu baix (LEL en anglès) és el límit més baix de gas que causaria una explosió. Els detectors de gas varien en els nivells de gas que activen una alarma. Per exemple un 155 de LEL, un 20% de LEL. Està clar que els detectors amb nivells més baixos, avisaran més ràpidament la presència de gas natural, que els que tenen nivells més alts de sensibilitat.

Ubicació del detector

La distància entre el detector de gas i la font potencial de fuita de gas és important. Els detectors de gas són similars als detectors de fum, i per aquest fet, necessiten ser instal·lats en un lloc on el senyal d’alerta que emeten s’escolti i on el material de preocupació ( el gas natural) és més probables que s’acumuli, per exemple un soterrani. Les instruccions del detector, ens orientaran en el lloc més adequat. I si tenim diverses fonts de gas, tal vegada pot ser necessari tenir més d’un detector o un amb doble sensor. Anirà en funció de la proximitat o llunyania de les fonts.

Tipus d’alarma


A l’hora de triar el tipus de detector que volem, hem d’assegurar-nos que ens avisarà en qualsevol lloc de la casa on ens trobem. Una alarma que no puguem veure o escoltar, no ens serveis de res.
Manteniment del detector de gas
La majoria de detectors funcionen amb bateries, o amb un sistema de recolzament de corrent continua.
És important que l’aparell tingui una funció de prova, que ens permet assegurar-nos que l’alarma del detector, i les bateries funcionen correctament. Hem de revisar les bateries i l’alarma periòdicament. Alguns detectors, avisen d’un tall elèctric o altres desperfectes. Cal llegir bé les instruccions.

Què hem de tenir en compte, a l’hora d’instal·lar el detector?

El lloc

Els detectors no s’han de posar en llocs on la temperatura baixi per sota dels 5ºC o pugi per sobre dels 35ºC. Tampoc en zones humides o amb corrents d’aire.

Els sensors

És determinant que el sensor sigui fiable davant possibles canvis; augment d’humitat puges o baixes de la tensió elèctrica, etc. Poden afectar el bon funcionament del detector, i emetre falses alarmes.

La durada

Aquests protectors, tenen una vida mitjana de cinc o sis anys, a partir d’aquest moment el sensor comença a fallar. Els experts, recomanen mantenir nets els sensors passant l’aspirador per la reixa cada tres mesos.

El preu

Els més econòmics es poden comprar des de 40 euros, els més complerts per uns 300, en funció de les seves prestacions. La veritat és que parlat de seguretat, de la nostra seguretat i la de la nostra família, aconsello no escatimar ni un sol euro



Què fer si el detector de gas alerta d’una fuita de gas natural


1. Surti de casa immediatament

2. No faci, trucades des de casa. Els telèfons poden produir una guspira, aquesta iniciaria l’incendi o l’explosió. Contacti amb els sistemes d’emergència des de fora i lluny de casa.

3. No encengui un llumí o cap altre material combustible. De la mateixa manera, No encengui ni apagui cap llum. Tampoc desendolli cap electrodomèstic, com per exemple el televisor, nevera, etc. Recordeu, una guspira podria iniciar una desgràcia.

4. No torni a entrar a casa fins que els tècnics de la companyia li indiquin que ho pot fer.