22/1/07

L'Alzehimer

La imatge d’una persona davant el mirall, i preguntant: Qui és aquest?, crec dona només una mínima idea del que és i representa, l’Alzehimer.

Podríem definir l’Alzehimer com la mort neurològica i l’exclusió social. Es tracta d’un síndrome neurodegeneratiu amb caràcter terminal, que degrada les connexions sinàptiques i les neurones, fent que el pacient perdi totes les facultats cognitives.

Aquesta infermetat de l’oblit, la va descobrir el neuròleg Aloys Alzehimer l’any 1907. Des d’aleshores s’ha convertit en la tercera causa de mort en el mon, i un dels principals problemes sociosanitàris.

Durant el procés de deteriorament, i a pesar que hi ha set estadis de degeneració cognitiva, el pacient travessa tres fases caracteritzades per:

Pèrdua progressiva de memòria
Alteració de la conducta i comportament de risc
Estat quasi vegetatiu

Imagineu-vos el que suposa per la família, perquè aquest procés pot allargar-se uns 17 anys. Es converteixen en cuidadors principals i en molts casos, únics. Es veuen abocats a perdre el seu treball i les seves relacions socials. Molts d’ells, arriben a emmalaltir i a caure en l’addicció d’ansiolítics i antidepresius per poder tirar endavant.

El doctor en Neuropsicologia Vicente Fernández Merino, ha publicat un interessant llibre anomenat Alzehimer, un siglo para la esperanza on diu: "Cuando empieza la vida de la enfermedad, termina la del familiar, deja de ser suya".

La meva relació amb la malaltia de l’Alzehimer, ha estat sempre la de pur col·laborador en el temps. És a dir, en el moment que hem rebut l’avís de desaparició d’una persona amb aquesta malaltia, hem muntat un dispositiu per trobar-la i dur-la a casa, a l’empara de la seva família.

Pensant en clau de prevenció, i dirigit cap els malalts i els seus familiars, he trobat una informació que els pot ser d’utilitat als quasi 600.000 malalts diagnosticats, i d’aquests al 60% que experimenta problemes de desorientació i pèrdua.

Les companyies Medical Mobile, Telefónica Moviles España i Eulen Servisios Sociosanitarios, conjuntament amb la Confederació Española de Familiares de Alzehimer y otras demencias (CEAFA) van presentar a Madrid el braçalet Columbia.

Aquest braçalet integra un sistema de telefonia mòbil, alertes intel·ligents i localització per satèl·lit (GPS) que permet ubicar al malalt d’Alzehimer en cas de pèrdua al temps i establir contacte immediat amb el.

Aquest sistema permetrà tranquil·litzar al familiar i cuidador del malalt, evitant situacions dramàtiques de desconcert no sabent on es troba el familiar.

L’aparell ha estat desenvolupat per la companyia canadenca Medical Intelligence Technologies Inc. amb filial a Espanya representada per Medical Mobile Seguridad, i que arriba al nostre país de la ma de Telefónica Móviles España y Eulen Servicios Sociosanitarios.


Per a més informació:

La Confederación Española de Familiares de Enfermos de Alzheimer y otras Demencias (CEAFA)

www.ceafa.org/

Fundación Alzehimer España

www.fundacionalzheimeresp.org/