9/1/07

Sensació de calor

En l’article anterior, hem vist que és la temperatura de sensació, i hem aprés com calcular aquesta a l’hivern. Ara ens toca fer el mateix amb la de l’estiu. Per això, us adjunto unes taules i instruccions, per calcular la sensació tèrmica per efecte de calor, humitat i vent.

Primer cal trial la fila de la taula corresponent al valor de la temperatura (columna de l’esquerra) aleshores es creua amb la columna de la humitat relativa (fila de d’alt), i prenem el valor que ens dona el punt de creuament.Per exemple: aire a 26ºC i humitat relativa al 80%. La temperatura de creuament és de 28ºC
Un cop obtingut el valor de la temperatura de sensació tèrmica 28ºC, hem de calcular el possible increment per efectes de la velocitat del vent. Si aquest dia bufa molt vent, uns 50 Km/h per exemple, tindrem menys sensació de xafagor.
En la següent taula entrem per la part esquerra, en els 28ºC, arribem a la columna dels 50 Km/h. Veurem què l’efecte del vent, ens farà rebaixar en -3ºC, la sensació tèrmica, resultant finalment una temperatura de sensació de 25ºC.