16/1/07

Accidents a la llar: les intoxicacions


Estic convençut què, per aquella tendència natural que ja us he parlat en altres ocasions. Al llegir algun dels articles que aquí us penjo, haureu pensat: això no va amb mi... a mi segur que no em passaria...si estiguessin més al cas...


Mireu, el fet de treballar professionalment en el mon de l’emergència, hem permet tenir a l’abast de la memòria, un històric de les coses que passen. I us puc dir que totes les que he plantejat i plantejaré, han estat en alguna ocasió (o en moltes ocasions) objecte d’actuació per part dels serveis d’urgències i emergències.


Avui, en tant que accident a la llar,us parlaré de la intoxicació, tot i que ja sé que esteu pensant que aquesta es pot patir en qualsevol altre lloc, i no només a casa. Estic d'acord, dueu aquests consells arreu del vostre entorn.


Us demano receptivitat, perquè si bé moltes de les coses que us explico, no us han passat mai, li poden passar a un familiar, a un veí o a un amic. Aleshores els vostres coneixements li poden ser de molta utilitat.


Les intoxicacions.


Les intoxicacions tenen moltes facetes, unes conegudes, altres inesperades. El fet de menjar bolets pot ser de les conegudes. Si no som uns bons aficionats o experts micòlegs, podem patir o fer patir un bon ensurt a algú. Deixar productes de neteja al costat d’aliments, pot ser inesperat. I finalment deixar productes de neteja o medicaments a l’abast dels nens, es pot catalogar com intoxicacions per temeritat.


Abans de seguir, voldria explicar-vos una experiència viscuda de molt a prop. Fa un parell d’anys, la senyora que feia la neteja a les dependències on treballo, va rebre la comanda de material. Entre altres, hi havia un bidó de cinc litres de detergent. Massa gran va pensar ella, és molt més còmode, tenir-ho en un envàs més petit.

Pels voltants aparèixer una ampolla de dos litres de “fanta taronja”. Veure-la i transvasar el producte , va ser tot un.
La continuació del que us he relatat , s’explica en què pocs dies després, una tarda calorosa, va aprofitar per fer un traguet d’una ampolla de fanta que corria per allà per l’habitació on guardava les coses de neteja. Havia oblidat que era l’ampolla era plena no de fanta, sinó de producte de neteja de color taronja.

Immediatament va ser traslladada a l’hospital Comarcal de la Selva de Blanes, amb cremades a l’esòfag i amb una petita intoxicació per haver ingerit un detergent molt potent.


Vist tot això, què hem de fer per evitar intoxicacions?

  • Mantinguem els productes de neteja (detergents) separats dels aliments.

  • No deixem els medicaments en la tauleta de nit, millor en lloc segur, tancats amb clau.

  • Mai polvoritzar sobre els aliments, insecticides, neteja vidres, neteja mobles,etc.

  • En cap cas, posem líquids i detergents, en ampolles de refrescs o similars que ens puguin dur a confusió.

  • No ingerir productes de procedència dubtosa o desconeguts.

  • No utilitzar insecticides en habitacions tancades