10/1/07

Transport de mercaderies perilloses



Us heu preguntat alguna vegada que porta la cisterna que va davant vostre per la carretera?. Hi ha moltes respostes possibles, pot ser llet, aigua, vi, però també butà, propà, gas oli, etc. La diferencia entre uns i altres radica en el perill del que transporten. Mentre que els primers són transports de mercaderies convencionals, els segons ho són de mercaderies perilloses.

Us parlaré d’aquests darrers, definint en primer lloc com a mercaderies perilloses, les matèries o substàncies que presenten un risc per la salut, per la seguretat o pel medi ambient, amb possibilitat d’afectació les propietats i/o les persones.

La definició de mercaderia perillosa s’utilitza en l’àmbit del transport, ja sigui per carretera, tren, vaixell o avió. En l’àmbit de la seguretat per la salut, utilitzem més el terme substància o preparat perillós.

Aquests transports conviuen amb nosaltres de manera normal. Uns abasteixen de gasolina o gas oli la estació de servei en la que reposem el nostre vehicle, altres butà al dipòsit on anirem a buscar una ampolla pel nostre escalfador, altres van a fàbriques carregats d’altres substàncies.

Per tots ells hi ha una estricta reglamentació i control, que els obliga a anar identificats amb uns panells de color taronja, que ens serveixen per identificar la naturalesa de la matèria que es transporta i el perill que representa, en cas d’accident. Han de ser reflectants de color taronja, amb el costat de color negre. Aquests panell de color taronja hauran de portar uns números d’identificació de color negre, identificatius de cada matèria.


Si ens fixem en el panell taronja de la part superiro podem distingir dos parts:

Part superior, identificació de perill. En aquest cas 33.

Part inferior, Num. ONU. Identifica el producte que transporta.



El primer tres ens indica que és un líquid inflamable



El segón tres reaferma que és inflamable.



Arribat a aquest punt sabem que es tracta d'un transport de materia perillosa amb un material líquid, altament inflamable.



Ara us toca a vosaltres. cal identificar quin producte és segons el número ONU, que en aquest cas és: 1203.



Us deixo una pista:

http://www.unizar.es/guiar/1/MMPP/List_ONU.htm



Sort!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Josep lluís:
Val més tard que mai
El 1203 seria gasolines

Josep Lluís ha dit...

És ben cert, són gasolines.
Gràcies per la teva resposta. He de dir que m’ha fet il•lusió donar una ullada a un tema de quasi un any enrere.
Salut